Az értékelési rendszere alapján a hazai szabad vízi fürdőhelyek közül összesen 229 természetes fürdőhely kapott jó vagy kiváló besorolást. Mindösszesen 4 esett a kifogásolt kategóriába az elmúlt évben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) értékelése szerint. A kockázatalapú statisztikai értékelés négy év teljes adatsora alapján készült.

20210511 TiszaderzsA felkelő nap első sugarai a Tisza-tó felettNapkelte, napfelkelte Képen: kutya iszik a vízből Fotó: Ujvári László UL Új Néplap ÚN
Fotó: Ujvári László / Új Néplap

Ciprus, Málta, Ausztria vizei is kiválók

Az NNK 2021. évi összesítése alapján az országos helyzetkép nagyon kedvező. 

A 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 kiváló, 64 jó, 6 tűrhető, 4 pedig kifogásolt minősítést kapott. 

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású. A szezonban üzemben lévő 27 természetes fürdőhelyen nincs még elegendő minta a minősítéshez, de ezek ellenőrzése is folyamatos.

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, Albánia és Svájc csaknem 22 ezer fürdőhelyének vízminősége közel 85 százalékban kiváló. A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabad vizeinek minősége legalább 90 százalékban kiváló volt 2021-ben.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta minimum egyszer. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, bár ott sem folyamatosan rossz a víz minősége. Ez a kockázatalapú értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követi.

20210707 Abádszalók Az Abádszalókra érkező fürdőzni vágyókat egy jól felszerelt, kiépített strand várja Tisza-tó strand fürdőhely. A strandon két óriáscsúszda működik. A mozgalmas strand-élmények kedvelőit jetski, vízibicikli, bob várja. fotó: Mészáros János MJ Új Néplap
Fotó: Mészáros János / Új Néplap

Azért nem árt tájékozódni

Nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e, vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és az előírt vízvizsgálatokat sem végzik. Ezért nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, a fürdővíz éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálatának eredménye. Továbbá információk érhetők el a fővárosi és megyei kormányhivatalok honlapján, illetve a fürdőhelyeken is. Az uniós fürdőhelyekről az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján találhatunk részletes információt.