Az Európai Parlament eheti, brüsszeli plenáris ülésén 453 szavazat, 119 ellenszavazat, és 19 tartózkodás mellett 

az uniós védettségi igazolványok érvényességének meghosszabbításáról döntött.

Az egy éve bevezetett, eredetileg június 30-ával lejáró uniós covid-igazolványok használatának meghosszabbításáról már korábban politikai megállapodás született az Európai Bizottság és az Európai Parlament között, így a szavazás kimenetele előre borítékolható volt. A döntés annak ellenére született meg, hogy az Európai Bizottság által indított "Ossza meg velünk a véleményét" elnevezésű konzultáción kiderült: az uniós polgárok túlnyomó többsége nem pártolta az ötletet. A mintegy 385 ezer válaszadó többsége azt kifogásolta, hogy az elviekben az uniós tagállamok közötti átjárást megkönnyíteni hivatott, úgynevezett zöld útlevelet a valóságban a tagállamok arra használták, hogy korlátozzák állampolgáraik hozzáférését a közösségi és szórakoztató szolgáltatásokhoz. 

Az EP-képviselők most hangsúlyozták: a tagállamoknak kerülniük kell a védettségi igazolvány birtokosai szabad uniós mozgásának indokolatlan korlátozásait. Ha mégis utazási korlátozások bevezetésére lenne szükség, azoknak arányosnak kell lenniük, és bevezetésük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb tanácsainak figyelembevételével történhet meg.

COVID Green Pass Vaccination Certificate On A Mobile Phone
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

A jogszabály szerint az Európai Bizottságnak hat hónappal az igazolványok érvényességének meghosszabbítása után értékelnie kell, hogy a vonatkozó rendelet fenntartása szükséges-e, és továbbra is arányos-e. A képviselők hangsúlyozták: a rendelet alkalmazásának időtartamának a lehető legrövidebbnek kell lennie, és amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, hatályon kívül kell helyezni.

A koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítványt létrehozó, jelenleg hatályos rendeletet 2021. június 14-én fogadták el. Az Európai Bizottság február 3-án javasolta a rendelet érvényességének meghosszabbítását egy évvel, azaz 2023. június 30-ig. A rendelet az Tanácsának jóváhagyását követően lép hatályba.