BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy család beperelte a Metát, az Instagramot okolva lányuk étkezési zavaráért

A tizenkilenc éves Alexis Spence étvágytalanság, depresszió és szorongás miatt került kórházba. Az Instagram szóvivője, Liza Crenshaw eddig nem kívánt nyilatkozni a Spence-perről, arra hivatkozva, hogy aktív peres eljárásról van szó.

Pert indított egy család az Instagram anyavállalata, a Meta ellen, amiért a tinédzser lányuk Instagram-függősége étkezési zavarhoz, önkárosításhoz és öngyilkossági gondolatokhoz vezetett – tudatta a CNBC.

A keresetet hétfőn nyújtották be egy kaliforniai bíróságra, amely többek közt a tavaly ősszel kiszivárgott Meta belső kutatási dokumentumaira, a Facebook-aktákra is hivatkozik. A dokumentumokból kiderült, a technológiai óriáscég nagyon jól tudta, hogy az Instagram testképzavart és egyéb mentális egészségügyi problémákat okozhat a tizenéves lányok körében, mégsem tett semmit ez ellen. 

A Facebook kutatása – amelyet a Wall Street Journal nyilvánosságra hozott – részletesen kifejti, hogy a cég szabályzata kedvez az eliteknek, platformjai negatív hatással vannak a tinédzserek mentális egészségére, algoritmusa dühössé teszi a felhasználókat, illetve a drogkartellek és az embercsempészek is nyíltan használják a közösségi oldalt. A belső dokumentumokból az is kiderült, hogy a platform gyakran minimális vagy eredménytelen erőfeszítéseket tett a problémák megoldása érdekében. 

A keresetet Alexis Spence nevében nyújtották be, aki 11 évesen – szülei tudta nélkül – hozta létre első az Instagram-fiókját, ezáltal megsértve a platformon érvényben lévő 13 éves alsó korhatárt. 

A panasz szerint az Instagram algoritmusa szinte azonnal az anorexiát és az önkárosító tartalmakat jelenítette meg az akkor ötödik osztályos lánynak, és elősegítette az applikáció használatától való függőségét.

A pert egy seattle-i székhelyű csoport, az online károsult tizenévesek érdekeit képviselő Social Media Victims Law Center nyújtotta be.

Ha megnézzük a Meta által végzett kutatást, pontosan tudták, hogy a tevékenységükkel milyen hatást gyakorolnak a gyerekekre

– mondta a Social Media Victims Law Center alapítója.

511874086 Young woman fiatal nő with phone mobiltelefon okostelefon in the corner of wooden walls holding her head. Wear white hat, sunglasses, T-shirt with USA flag and short jeans, and red and white sneakers. depresszió tini tinédzser anorexia öncsonkítás instagram
Fotó: valentinrussanov / Getty Images

Ez az első olyan jellegű kereset, amely a Facebook-aktákra hivatkozik, miközben rávilágít az eredmények mögött rejlő valódi emberi károkra. A beadványban olyan, eddig nem nyilvánosságra hozott dokumentumok is szerepelnek, melyekben a Meta „csordaként” hivatkozik azokra a tinikre, akik olyan közösségekre akarnak találni, ahová beilleszkedhetnek. Az ügyvédek érvei szerint a dokumentumok bizonyítják azt, hogy a Meta erőfeszítéseket tett azért, hogy kiskorú felhasználókat toborozzon a platformjaira.

Mark Zuckerberg azokra a feltevésekre, miszerint a tinédzserek körében kialakult szorongásos tünetek, depresszió és étkezési problémák és az Instagram gyakori használata között összefüggés lenne, azzal érvelt, hogy a közösségi oldal gyakran jobbá tette a tinik számára a nehéz időszakokat, mintsem rosszabbá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.