Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Bavarian Nordic gyógyszergyártóval folytat tárgyalásokat, hogy a feketehimlő elleni Imvanex vakcinájának alkalmazását kiterjesszék a majomhimlőre is – tudatta az Új Szó. Marco Cavaleri az EMA vakcinákért felelős munkatársa elmondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy szükség esetén rendelkezésre álljanak a majomhimlő elleni vakcinák. 

Bár egy ilyen járvány szokatlan Európában, jelenleg nincs közegészségügyi vészhelyzetet

 – oszlatta el a félelmeket Cavaleri.

A monkey inside a cage at Chapultepec Zoo in Mexico City.This weekend, Hugo Lopez-Gatell Ramirez, Mexico's Undersecretary of Prevention and Health Promotion, confirmed the first imported case of smallpox in the country. The case is a 50-year-old man, a permanent resident of New York City, who was probably infected in the Netherlands and is being treated in Mexico City. (Photo by Gerardo Vieyra/NurPhoto) (Photo by Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Gerardo Vieyra / NurPhoto via AFP

Május eleje óta 30 országban 550 majomhimlős esetet igazoltak,  kivéve azokat a nyugat-afrikai országokat, ahol a betegség endémiás

 – jelentette az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Cavaleri elmondta, hogy az EMA felkérte a Bavarian Nordicot, hogy készüljön fel az Imvanex vakcina majomhimlőre való kiterjesztéséhez szükséges adatok benyújtására. Az állatkísérletek azt bizonyítják, hogy a vakcina hatékony a majomhimlő ellen – tette hozzá.

A vakcinát valószínűleg olyan embereknek adnák be, akik szoros kapcsolatban álltak fertőzöttekkel, hogy megakadályozzák annak terjedését.