A skót kormány 2023. október 19-én szeretné megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről 

jelentette be kedden Nicola Sturgeon skót miniszterelnök az Euronews értesülései szerint.

Sturgeon az edinburghi parlamentben tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: a referendumot kizárólag törvényes, alkotmányos keretek között lehet megrendezni, különben az eredményt a nemzetközi közösség nem ismerné el.

A skót kormány az új népszavazás kampányának elindításával egy időben közzétett egy tanulmányt is, amely a függetlenné válás mellett szóló indokokat sorolja. A pontokba szedett érvek között szerepel, hogy 

a Skóciával összehasonlítható adottságú független országok gazdagabbak, mint az Egyesült Királyság, jövedelmi egyenlőtlenségeik kisebbek, a szegénységben élők aránya alacsonyabb, gazdasági termelékenységük és üzleti beruházásaik értéke ugyanakkor kivétel nélkül magasabb.

Fotó: AFP

Kijelentette: 

éppen ezért még kedden levelet ír Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hivatalosan kérve hozzájárulását az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához.

Forrás: Politico

Ha London megtagadja a referendum engedélyezését, a skót kormány a brit legfelsőbb bíróságtól kér állásfoglalást arról, hogy a brit kormány hozzájárulása nélkül milyen jogi keretek között lehet megtartani az újabb népszavazást mondta a skót miniszterelnök.

Skóciában 2014-ben, a brit és a skót kormány előzetes, szerződésbe foglalt megállapodása és London hozzájárulása alapján már tartottak egy népszavazást a függetlenné válásról, de akkor a résztvevők 55 százaléka még arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától, és csak 45 százalék akart kilépni.

A Politico felmérése szerint május végén 47, illetve 44 százalékban oszlott meg a közvélemény a kilépés és a maradás tekintetében.