A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve 48, hazánkban is megvásárolható inverteres, oldalfali split klímaberendezést tesztelt. Vizsgálták a termékek hűtési, fűtési és párátlanító hatékonyságát, a készülékek zajszintjét, a felhasználói élményt, illetve, hogy milyen gyorsan tudják biztosítani a komfortos hőmérsékletet különböző körülmények között.

20190805 SzekszárdNyáron hűt télen fűt. Klíma illusztráció.Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság
Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság

A Tudatos Vásárlók Egyesületének közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy mielőtt klímát szereltetünk az otthonunkba, érdemes átgondolnunk, megfelelő-e például a homlokzat- vagy a tetőszigetelés. Ezek azért is fontosak, mert a hűtő-fűtő légkondicionáló berendezés csak alacsony hatékonyságú, energiapazarló készülék lesz, ha az általa megtermelt hűs vagy éppen meleg levegő szabadon távozik a nagyvilágba a rossz szigetelés miatt, vagy ha megfelelő árnyékolás hiányában az üvegházként melegedő lakást kell lehűtenie.

A tesztelt inverteres klímák a régebbi típusúakhoz képest sokkal hatékonyabb hőgazdálkodást és energiafogyasztást tudnak biztosítani. Ugyanis a bennük található inverter legfőbb feladata a kompresszor fordulatszámát a kívánt hűtési vagy fűtési hőterheléshez igazítani.

Vagyis az inverteres készülékek minden pillanatában éppen akkora teljesítménnyel üzemelnek, amekkorát a körülmények megkívánnak, nem pedig egy beállított fix teljesítményen.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjén 30 termék végzett „jó” eredménnyel, vagyis összesítésben 60-80 százalékos értékelést kaptak.

Nyolcvan százalék feletti eredményt egy készülék sem ért el.

Holtversenyben a két legjobb termék egy LG és egy Mitsubishi légkondi lett, 79 százalékos értékeléssel. A minimum 60 százalékos eredményt produkálók közül egy Panasonic termék érhető el a legkedvezőbb, 265 ezer forintos átlagáron.

A légkondik használhatók fűtésre, jó alternatívái lehetnek a gázzal való fűtésnek is (különösen napelemes rendszerrel kiegészítve). A termékek fűtési hatékonyságát különböző külső időjárási viszonyok szimulálásával vizsgálták. Minden termék fűtési hatásfoka (COP értéke) szerepel a termék adatlapján. Ez az érték azt mutatja, hogy a készülék 1 kW elektromos energiából hány kW hőt termel.

A közlemény szerint csupán márka és ár alapján dönteni nem érdemes.

A legdrágább tesztelt készülék egy Daikin, mely 688 ezer forintos átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Ugyan szép, 71 százalékos eredményt ért el az összesítésben, de ugyanilyen eredménnyel végzett még több más termék is, melyek kedvezőbb, 350–480 ezer forintos átlagáron érhetők el, és a legfontosabb vizsgált kategóriában (hűtési és/vagy fűtési hatékonyság) még akár jobban is teljesítettek.