A Melitopolt megszálló orosz csapatok kifutottak az elesett katonák tárolására alkalmas helyből az ukrán hadügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint – írja a Business Insider.

Az oroszok sürgősen további hűtőkapacitást keresnek, miután a korábban ideiglenes hullaházzá alakított húscsomagoló üzem is megtelt a harcok áldozatainak tetemeivel. A veszteségek mértékét jelzi, hogy az üzemet csak június 6-án alakították halottasházzá. Az ukránok szerint a gyár tulajdonosait az oroszok értesítették az átalakításról, amikor közölték velük, hogy ingyen át kell adniuk a létesítményt.

The bodies of Russian soldier are stored on refrigerator train in Kyiv, Ukraine on May 26, 2022. Ukrainian military personnel identify their verification.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Hiroto Sekiguchi / The Yomiuri Shimbun via AFP

A halottak feltehetően a Polohi és a Huljajpole városok környékén zajló harcokban vesztették életüket a délkeleti Zaporizzsja régióban. Az ukránok szerint mindez jelzi az oroszok súlyos veszteségeit, valamint azt is, hogy 

a Kreml igyekszik eltitkolni a lakosság előtt az invázió során elesettek számát, ezért tárolják a tetemeket hosszú ideig.

Alig egy hete Putyin további több mint 135 ezer sorkatona felvételét rendelte el. Melitopolt még februárban foglalták el az oroszok, a városban azóta ők az urak, noha a lakosság ellenállását még mindig nem sikerült teljesen megtörniük.

Az orosz invázió mindeddig kevésbé nevezhető sikeresnek Ukrajnával szemben, az orosz csapatok pedig súlyos veszteségeket szenvedtek a műveletek során. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök Nagy Péter születésének 350. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen arról beszélt, hogy 

az egykori cár az északi háború során csupán azt szerezte vissza, ami Oroszországé. 

Nagy Péter többek között a mai Szentpétervár területét, valamint a jelenlegi Észtország és Lettország egy részét is megszerezte a háborút követő béke eredményeként. Putyin szerint most sem történik más orosz szempontból.