Módosították pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályáját, hogy elkerülje az orosz hadsereg által korábban megsemmisített orosz műhold törmelékeit. A művelethez az ISS-hez csatlakoztatott Progressz teherűrhajó hajtóművét kapcsolták be – számolt be Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség vezérigazgatója Telegram-oldalán. 

Az orosz hadsereg 2021. november 15-én semmisítette meg a használaton kívüli Celina-D típusú műholdat az ilyen űreszközök elleni fegyverek tesztelése során. Az Egyesült Államok akkor bírálta a lépést, arra figyelmeztetve, hogy a műhold darabjai veszélyeztethetik az ISS-t és a fedélzeten dolgozó nemzetközi űrhajóscsapatot. 

Űrfegyverek bevetésére készül Oroszország és Kína Washington szerint

A Pentagon szerint amerikai műholdak levadászására készülnek az orosz és kínai erők.

Amikor az űrállomás először haladt át a törmelékmezőn, a személyzetet arra utasították, hogy saját biztonságuk érdekében vegyék fel az űrruhákat és szálljanak be az ISS mentőkapszulájába. Az orosz hadsereg akkoriban cáfolta, hogy bármilyen veszély fenyegette volna az ISS-t. A Kozmosz 1408 szovjet felderítő műholdat 1982-ben bocsátották alacsony Föld körüli pályára, ahol két évig működött, és tovább keringett pályáján. Az ISS fedélzetén jelenleg három orosz, három amerikai és egy olasz űrhajós dolgozik.
 

Még a világűrből is látszódik a háború, elmondta az űrhajós, mit látott

Egy a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó német asztronauta számolt be tapasztalatairól.