Amerikai műholdak megsemmisítésére készül Oroszország és Kína – állítja az Egyesült Államok védelmi minisztériuma. A Bloomberg cikke szerint a Pentagon azt állítja, Moszkva és Peking olyan űrfegyvereket vetne be, amelyek kilőnék az amerikai műholdakat, ezáltal megbénítva a washingtoni hírszerzést. 

A lap megjegyzi: valószínűleg nem véletlen az egybeesés a fenyegetés felemlegetése és aközött, hogy hamarosan elfogadják a 2023-as amerikai védelmi költségvetést, amelyben a Pentagon többletforrást szeretne biztosítani az Amerikai Űrhaderő számára. 

Kínának többféle földi lézerfegyvere van, amely megzavarhatja vagy megkárosíthatja az optikai műholdak érzékelőit az űrben. Valószínűleg néhány éven belül Kínának lesz olyan rendszere, amely már a nem optikai műholdakat is fenyegeti majd

– írta jelentésében a védelmi minisztérium. 

Az oroszok robbantottak az űrben, veszélyben az űrállomás is

Kína az utóbbi időben folyamatosan növeli a műholdjai számát, és hamarosan megközelítik az amerikai szatellitek mennyiségét az űrben. Ezek nagy része az Egyesült Államokat és az ázsiai térséget figyelik meg, különös tekintettel a Koreai-félszigetre és Tajvanra. 

Fotó: Shutterstock

Oroszország eközben szintén arra készül a Pentagon szerint, hogy megsemmisítsen amerikai űrfelszereléseket. A következő években az amerikaiak szerint szintén lesz az oroszoknak olyan lézere, amely levadászhatja a műholdakat. A mostani rendszerek még csak „megvakítani” tudják a szatelliteket. 

Az USA szerint a műholdellenes fegyverek még tovább növelik a veszélyét annak, hogy a Föld körül keringő űrszemét balesetet okozhat. 

Félnek az amerikai űrhajósok az oroszok űrszemetétől