Határozottabb európai határvédelmi politikát, és az Európai Unión belüli határellenőrzés újbóli bevezetésének megfontolását szorgalmazta Gerhard Karner osztrák belügyminiszter Luxembourgban, az EU-tagországok belügyminisztereinek tanácskozását megelőzően pénteken.

11 May 2022, Berlin: Gerhard Karner, Minister of the Interior of Austria, speaks at the 25th European Police Congress at the Berlin Exhibition Grounds. At the European Police Congress, organized by Behˆrden Spiegel, around 1,500 participants from the police, politics, security authorities and industry discuss current topics of internal security once a year. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a 25-ik Európai Rendőrkongresszuson Berlinben.Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / dpa Picture-Alliance via AFP

Gerhard Karner a tanácskozásra érkezve azzal érvelt, hogy az EU menekültpolitikájával összhangban, meghatározott biztonsági követelményeknek egyensúlyba kell kerülniük az unión belüli szabad mozgást lehetővé tevő szabályozással. 

A mozgás szabadságának biztosítása fontos, elengedhetetlen része az Európai Uniónak, de a biztonságot is szavatolnunk kell. Ez olyan fontos, hogy bizonyos helyzetekben szükség lehet az EU-n belüli határellenőrzésre is

– fogalmazott. 

Karner az erős külső határok szükségességét, a migránsok szűrése és regisztrálása megerősítésének fontosságát hangsúlyozta, és azt mondta: ellenzi a „nyitott Európa” szlogennek, és annak hangoztatását, hogy Európa mindenkit befogad, az ugyanis véleménye szerint rossz üzenetet hordoz, és kedvez az embercsempészetnek.

New border patrol police unit called Puma as well as performers of "strangers" take part in the exercise "ProBorders" at the Spielfeld border crossing in Austria on June 26, 2018. Several hundred Austrian police and soldiers on June 26, 2018 simulated a border control exercise at the crossing point with Slovenia through which thousands of migrants had transited in 2015, a Vienna initiative that defends a toughening of European migration policy. (Photo by ROLAND SCHLAGER / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Fotó: ROLAND SCHLAGER / APA-PictureDesk via AFP

Egyes uniós tagországok, köztük Németország, Franciaország és Ausztria a 2015-ös migrációs válságot követően ideiglenes határellenőrzést vezetett be egyes határszakaszain az illegális bevándorlás kezelésére, illetve a terrorizmusra hivatkozva.

Az Európai Bíróság legutóbb áprilisban közölte, hogy a tagországok csak a közrendjüket, vagy a belső biztonságot fenyegető új és súlyos kockázatok esetén hosszabbíthatják meg határaikon, a schengeni övezeten belüli határellenőrzést.

Nancy Faeser német belügyminiszter érkezésekor azt mondta: az EU tíz-tizenkét tagállamának csoportja kész összefogni a Földközi-tenger mentén fekvő országok megsegítésére. Információk szerint ez akár a migránsokat szállító hajók fogadását, illetve egyéb segítségnyújtást, például pénzügyi támogatást is jelenthet. 

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a luxembourgi tanácsülés tervezett zárónyilatkozatában is szerepeltetni kívánt, a Földközi-tenger mentén fekvő országok megsegítését célzó „önkéntes szolidaritási mechanizmusnak” nevezett rendszerrel kapcsolatban – a kiszivárgott részletek szerint – úgy fogalmazott: „nagyon szkeptikus” a migránsok tagállamok közötti esetleges áthelyezését is kilátásba helyező bekezdés elfogadásával kapcsolatban.