Nagy vihart kavart az elmúlt napokban Orbán Viktor miniszterelnök mobiltelefonjának ügye, amely azután került ismét a reflektorfénybe, hogy kedden a kormányfő kiposztolta: ezen hívta fel Volodomir Zelenszkij ukrán elnök. Sokan felkapták a fejüket arra, hogy egy vezető politikus ilyen régi készüléket használ, de ennek nagyon is meg van az oka.

mobiltelefon mobil Zelenszkij Orbán Viktor
Fotó: Orbán Viktor, Facebook

Orbán Viktor Nokia telefont használ

Orbán Viktor régi Nokia, pontosabban Nokia E51-es telefonja ugyanis jóval nehezebben feltörhető, mint a mai, okostelefonok, amelyeket könnyedén meg lehet támadni kívülről is. A készüléket még 2007-ben dobta piacra a finn gyártó.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives for an emergency European Union (EU) summit at The European Council Building in Brussels on February 24, 2022, on the situation in Ukraine after Russia launched an invasion. (Photo by YVES HERMAN / POOL / AFP)
Fotó: YVES HERMAN / AFP

 A Bors korábban arról írt, hogy a kormányfő német szokásnak megfelelően több telefont is tartott, de munkát csak a „butább” készüléken végzett. A telefonokat pedig a legmagasabb biztonsági rendszerek védik, hogy feltörhetetlenek legyenek.  

Boris Johnson mobilszáma is nyilvános

Nem mindenki esküszik ugyanakkor a biztonságra. Boris Johnson brit kormányfőről három éve derült ki, hogy egy kínai gyártmányú Huawei P20-as okostelefont használ. Erről a készülékről azóta is keringenek olyan hírek, hogy adataink nem csak számunkra láthatók. 

Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks on his moble as he walks close to the sea front in Biarritz, south-west France on August 25, 2019, on the second day of the annual G7 Summit attended by the leaders of the world's seven richest democracies, Britain, Canada, France, Germany, Italy, Japan and the United States. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

Akkor a Downing Street sietett leszögezni, hogy a készülék nem az övé, hanem egy stábtagé. Tavaly tavasszal pedig a BBC írta meg, hogy a miniszterelnök személyes telefonszáma 2006 óta elérhető az interneten, mert azóta sem cserélte le, vagyis Johnson valóban nem sokat törődik a biztonsággal. Hasonlóan járt egyébként Emmanuel Macron francia elnök is, aki kénytelen volt számot cserélni a rengeteg hívás és üzenet miatt. Azóta két iPhone készüléket használ, amelyből az egyik szigorúan titkosított. 

Joe Biden iPhone mobilra esküszik

Az Egyesült Államok elnökeit a lehető legnagyobb biztonsági intézkedésekkel védik, így a személyes adataikat is természetesen. Az amerikai elnökök évekig nem is használhattak mobiltelefont, ezt először Barack Obama törte meg. Ő volt az első aki speciálisan személyre szabott Blackberryt és iPad-et is kapott munkájához. Ezeket a gyártók kizárólag egyedileg készítették és feltörhetetlenek voltak. Joe Biden jelenlegi elnök már kissé lazábban veszi a dolgokat, de azért nem sokkal: ő már ugyanis iPhone-t használ – amely természetesen szintén személyre szabott és biztonságos – és van Apple okosórája, illetve egyéb olyan eszközei, amelyek személyes adatokat is tárolnak. Ezeket viszont mind szigorúan ellenőrzik az amerikai hatóságok.  

US President Joe Biden walks across the South Lawn upon return to the White House in Washington, DC on October 15, 2021. - President Biden returns from Hartford, Connecticut, where he spoke to promote his Build Back Better Agenda, highlighting the importance of investing in child care. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Fotó: MANDEL NGAN / AFP

Milyen telefont használ Putyin?

Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásairól, magánéletéről és személyes adatairól szinte semmit sem lehet tudni. Keringenek ugyan legendák, de a pontos igazságot valószínűleg az elnökön és néhány legfőbb bizalmasán kívül senki sem ismeri. 

Russian President Vladimir Putin speaks on the phone in his office in Saint Petersburg on December 15, 2018 with Artyom Palyanov -- a boy with brittle bone disease who wished to see a bird's eye view of the city. - Earlier the President promised to make his dream come true by sending him on a helicopter tour of the city. (Photo by Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP)
Fotó: Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP

Így van ez például a telefonjával is. A TASZSZ orosz hírügynökség 2020-ban írta meg a Kreml szóvivőjére, Dmitrij Peszkovra hivatkozva, hogy az elnök még mindig nem használ sem mobil-, sem okostelefont. Sőt, Putyin alig internetezik, a beszélgetéseit és utasításait leárnyékolt, biztonságos vonalas készülékeken folytatja. Ezeken keresztül beszélt az elmúlt hónapokban is a világ vezetőivel, akik az ukrán háború miatt hívták őt.