Magyar gazdaság

Ismét tiltólistára került a Huawei és a ZTE

A kínai vállalatokat egyre gyakrabban vádolják nyugaton illegális adatgyűjtéssel.

A svéd postát és távközlést felügyelő hatóság (PTS) megtiltotta a kínai Huawei és a ZTE termékeinek használatát a jövő hónapban esedékes 5G-tenderen részt vevő cégek számára.

A PTS közölte kedden a honlapján, hogy az 5G mobilhálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciasávokra négy pályázó (Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige és Teracom) részvételét hagyta jóvá.

A pályázókat az idei év elejétől érvényes új jogszabállyal összhangban, a svéd hadsereggel és a biztonsági szolgálattal konzultálva választották ki, biztosítandó, hogy

a hálózatépítéshez használt berendezésekkel ne okozhassanak kárt az ország nemzetbiztonságának.

Eredetileg az idei év elejére tervezték a pályáztatást, de nemzetbiztonsági megfontolásokból miatt novemberre halasztották.

A PTS pontokba szedve ismerteti, hogy a pályázóknak milyen feltételeknek kell megfelelniük. A nemzetbiztonsági feltételeken kívüli szerepel az, hogy

a „központi funkciók” ellátásához szükséges új berendezésekben nem használhatják a Huawei és a ZTE által gyártott eszközöket.

Emellett amennyiben a már létező infrastruktúrát akarják használni, akkor legkésőbb 2025. január 1-ig ki kell iktatniuk a két kínai cég termékeit. A „központi funkciók” alatt értendők a többi között a frekvenciasávhoz való hozzáféréshez szükséges berendezések, az átviteli és a maghálózat, illetve a szolgáltatás és a karbantartás.

A kínai vállalatokat egyre gyakrabban vádolják Nyugaton – elsősorban az Egyesült Államokban – illegális adatgyűjtéssel.

Az európai országok amerikai nyomásra felülvizsgálják a kínai cégek részvételét az 5G hálózatok kiépítésben.

A brit kormány – az európai országok közül elsőként – már július közepén bejelentette, hogy a brit távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a Huaweitől berendezéseket az 5G mobilhálózat kiépítéséhez, a hálózatba már beépített eszközöket pedig 2027 végéig el kell távolítani a távközlési rendszerekből.

Washington nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja a kínai szerepvállalást, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy törvény kötelezi a kínai vállalatokat és polgárokat arra, hogy segítsék az államot az adatgyűjtésben. A svéd biztonsági szolgálat pedig az országra leselkedő egyik lenagyobb veszélynek nevezte Kínát.

A Huawei következetesen azt állítja, hogy eszközei semmilyen kockázatot nem jelentenek.

A Huawei Technologies állásfoglalása

A Világgazdaságnak küldött levelében a Huawei meglepődve és csalódottan értesült a Svéd Postaügyi és Távközlési Hatóság (PTS) által közzétett, a szolgáltatók 3,5 GHz-es és 2,3 GHz-es tendereken való részvételének feltételeiről szóló határozatról:

„A Huawei magánkézben lévő vállalat, amely 100 százalékban az alkalmazottak tulajdonában van. Semmilyen tényszerű alapja nincs a Huawei-t biztonsági fenyegetésként beállító vádaknak. A Huawei kizárását alaptalan vélelmek alapján igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartjuk.

Húszéves svédországi működésünk során, valamint a világ több mint 170 országában és régiójában folytatott három évtizedes tevékenységük során egyetlen nagyobb biztonsági incidens sem történt. A Huawei soha még csak minimális fenyegetést sem okozott és nem is fog okozni a svéd kiberbiztonságnak. A vállalat kizárása ezért nem teszi biztonságosabbá a svéd 5G-hálózatokat, viszont súlyosan korlátozza a versenyt és az innovációt.

Gondosan meg fogjuk vizsgálni a PTS döntésének hatásait. Addig is reméljük, hogy a svéd kormány átértékeli a döntést a tisztességes és nyílt piac szellemében, amelyet mindig is fenntartott. Megvizsgáljuk a kommunikáció további lehetőségeit az illetékes hatóságokkal, és továbbra is elkötelezetten szolgálják az ügyfeleket és a helyi közösségeket.”

5G hálózat Svédország Huawei ZTE
Kapcsolódó cikkek