Közélet

Lesújtott a brit szankciós balta: Putyin állítólagos barátnőjét vették célba

Alina Kabajeva sem maradhatott le az orosz elnök környezetét kipécéző listáról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos szeretője és eltitkolt gyermekeinek édesanyja, Alina Kabajeva is rákerült a brit kormány legújabb szankciós listájára, amelyen a pénteki frissítéssel már több mint ezer ember szerepel. Mindannyian Putyin elnök belső köréhez tartoznak – derül ki a Wall Street Journal cikkéből. 

Putyin lányai nem, de titkos barátnője megúszta eddig a szankciókat

Alina Kabajeva feketelistára helyezéséről még nem döntöttek.

A most elkészült új listára nem csak Kabajeva, hanem az egykori ritmikus gimnasztikázó olimpikon nagymamája, illetve Putyin exfelesége, Ljudmilla is rákerült. Boris Johnson kabinete azzal indokolta a lépést, hogy Putyinnak papíron szinte alig van vagyona – egy szentpétervári lakás mellett két 50-es évekbeli szovjet kocsi és egy kis garázs –, de rokonai, barátai és belső köre által olyan kiterjedt vagyonhálózattal rendelkezik, amely a világ egyik leggazdagabb emberévé teszi őt. Kabajeva pedig az egyik "legközelebb" álló személy Putyinhoz. Az egykori olimpikon számláit is zár alá veszik így mostantól az Egyesült Királyságban. 

Rhythmic Gymnastics. World Championships. Day Two
Fotó: Sputnik via AFP

London ezzel jócskán megelőzte az Egyesült Államokat, amely Putyin családtagjai közül már többeket is szankcionált, de Kabajevát eddig vonakodott rátenni a tiltólistára. 

A Kreml egyébként régóta tagadja, hogy Putyin és Kabajeva együtt lennének, ennek ellenére továbbra is makacsul tartja magát a pletyka, amely most a brit szankcióval még inkább megerősítést nyert. 

 

 

 

Kabajeva London szankció Moszkva Putyin
Kapcsolódó cikkek