Az amerikai legfelsőbb bíróság – amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága  is – pénteken érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamoknak, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt – jelentette több amerikai médium pénteken.

Az abortuszhoz fűződő jog támogatói tüntetnek a legfelsőbb bíróság épülete előtt Washingtonban 2022. június 21-én.Fotó: Shawn Thew

Az Egyesült Államok tagállamainak nagy része már többféle korlátozást bevezetett a művi terhesség-megszakítás szabályozására, azonban

a legfelsőbb bíróság pénteki döntése után a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortuszról, és nem minősül törvénytelennek, ha egy-egy tagállam betiltja azt.

Az 1973-as jogesetben a szövetségi legfelsőbb bíróság azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. 

A szövetségi legfelsőbb bíróság döntését a bíróság épülete előtt nagy tömegek várták, az abortusz kérdése ugyanis megosztja az amerikai törvényhozást és a társadalmat.

 Az Egyesült Államok eddigi legszigorúbb, abortuszt tiltó törvényét május végén vezették be Oklahoma államban: amellett, hogy itt már a megtermékenyítéstől tiltják a terhesség megszakítását,

a magánszemélyeknek lehetőségük van feljelenteni azokat, akik segítséget nyújtottak az abortuszon átesett nőknek.

Az oklahomai törvény csak nemi erőszak, orvosi vészhelyzet vagy vérfertőzés esetén tesz kivételt a terhesség-megszakítás tilalma alól. 

A Roe kontra Wade jogeset által kiváltott heves viták fényében az amerikai törvényhozás felsőháza a múlt héten azt is megszavazta, hogy a legfelsőbb bírák családjai is fokozott védelemben részesüljenek. A hat konzervatív bíró házánál ugyanis nem csak a tüntetések váltak rendszeressé, de egy férfit június elején le is tartóztattak, mert merényletet akart elkövetni Brett Kavanaugh, az alkotmánybíróság tagja ellen.

Manu Raju amerikai újságíró pedig egy olyan felvételt tett közzé Twitteren, amelyiken azt látni, hogy Washingtonban védőpajzzsal ellátott fegyveresek vonulnak a legfelsőbb bíróság épületéhez, készülve az ott egyelőre békésen zajló tüntetések eldurvulására.