Kiemelt kockázatot hordoz magában az alkoholfogyasztás a fiatalabb felnőttek számára, azaz nem csak a 18 év alattiaknak, de még a harmincasoknak sem ajánlott inni – derült ki a Seattle-i Washington Egyetem kutatásából. 

A The Guardian című brit lap szerint a négy éven át tartó kutatás azt állapította meg, hogy még az alkalmankénti iszogatás is rendkívül káros az egészségünkre. Ez leginkább a 15 és 39 év közötti férfiakra igaz. 

A készítők javaslatokat is megfogalmaztak, szerintük a kormányoknak foglalkozniuk kell a témával, és kampányokkal kellene felhívniuk a figyelmet a problémára és az absztinencia hasznosságára. 

2022.06.24. Sopron VOLT Fesztivál Fotó: Máthé Daniella, Kisalföld
Fotó: Máthé Daniella / Kisalföld

A kutatás legérdekesebb eredménye mindenképpen az, hogy az alkoholfogyasztásból eredő kockázatok a korral szép lassan eltűnnek, és bizonyos kor felett akár hasznos is lehet a mértékletes alkoholfogyasztás. A kutatók ezt nagyjából a 40. életévhez kötik, azaz akik efölött vannak, azoknak már segíthet némi alkohol. Például napi egy pohár vörösbor jelentősen csökkentheti a keringési betegségek, a cukorbetegség és a stroke kialakulását. Az átlagos fogyasztás a kutatás szerint 100 milliliter 13 százalékos vörösbor és 375 milliliter 3,5 százalékos sör. Ez elfogadható naponta egy negyvenes felnőttnek, 65 felett pedig akár már a dupláját vagy tripláját is megihatja.  

Az üzenetünk egyértelmű: a fiataloknak egyáltalán nem kellene inniuk, de az idősek már fogyaszthatnak némi alkoholt

– összegezte Emmanuela Gakidou, az egyetem orvosprofesszora. 

Azzal a kutatók is tökéletesen tisztában vannak, hogy egy 18 év feletti felnőttnek nem lehet megtiltani az ivást, de ők nem is ebben gondolkoznak, inkább a veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet. 

A The Guardian szerint 2020-ban a bolygón nagyjából 1,34 milliárd rendszeres alkoholfogyasztó élt, 59 százalékuk pedig épp a kockázatos, 15–39-es korosztályból kerül ki. Számukra az alkohol rendkívül egészségkárosító hatású, nem számolva azokat a kockázatokat, amelyek a részegségből következnek, mint például az ittas vezetés miatti balesetek.