Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervez Japánba utazni, hogy részt vegyen Abe Sindzó állami temetésén

– írja a TASZSZ orosz hírügynökség a Kreml közleményére hivatkozva. Putyin nem volt ott az eredeti, július 12-ei temetésen sem, amelyet a tokiói Zojoji templomban tartottak. A gyászszertartás után több tízezren rótták le tiszteletüket, sok japán lehajtott fejjel imádkozott. 259 ország és nemzetközi szervezet küldött részvétnyilvánítást.

Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with Japan's Prime Minister Shinzo Abe during their meeting at the Eastern Economic Forum in Vladivostok on September 5, 2019. (Photo by Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP)
Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP

A japán kormány az összes olyan országot értesítette az állami temetés híréről, akikkel diplomáciai kapcsolatban állnak. A ceremóniát szeptember 27-re tervezik. A japán sajtó azonban arról írt a hétvégén, hogy valószínűleg nem is engedhetnék be az orosz elnököt a temetésre, ugyanis Japán is csatlakozott a nyugati szankciókhoz.

Abe Sindzót, Japán korábbi miniszterelnökét július 8-án egy választási kampányeseményen, Nara városában lőtték le. A támadás után eszméletlen volt, és a nyakán vérzett, már a kórházba szállítása közben leállt a szíve és a légzése, és végül nem élte túl a merényletet a 67 éves politikus. 

A helyzet azért is érdekes, mert Putyin és Sindzó baráti kapcsolatot ápoltak. Összesen 27 alkalommal találkoztak, és keresztnevükön szólították egymást. 

Állami temetést akarnak Abe Sindzónak, de emiatt felháborodtak Japánban

Sokak szerint nem kellene ilyen ceremóniára pénzt költenie az államnak. A temetés szeptember 27-én lesz.