Belehalt sérüléseibe Abe Sinzó, Japán korábbi miniszterelnöke – közölte az NHK közszolgálati televízió. A volt japán kormányfőt pénteken egy választási kampányeseményen, Nara városában lőtték le

A helyi média szerint a volt kormányfő nem mutatott életjeleket, Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára pedig később arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem tudnak biztosat az állapotáról. A média korábban a kormányzó Liberális Demokrata Pártra (LDP) hivatkozva arról számolt be, hogy Abe 

a támadás után eszméletlen volt, és a nyakán vérzett. 

Le President de la Republique Francaise, s est entretenu avec Shinzo ABE, Premier ministre du Japon, le 17 octobre 2018 au Palais de l Elysee, Paris, France. French President, spoke with Shinzo ABE, Prime Minister of Japan, on October 17, 2018 at the Palais de l Elysee, Paris, France. (Photo by Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas via AFP

Kisida Fumio kormányfő kora délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, úgy tudni, vérátömlesztést kap, és igyekeznek megmenteni az életét. Kijelentette, hogy a demokrácia alapjának számító választási kampány közepén elkövetett merénylet barbár cselekedet volt, teljességgel megbocsáthatatlannak nevezve a támadást. Hozzátette: imádkozik Abéért, akit egykori politikai mentorának nevezett, és akinek miniszterelnöksége idején, 2012 és 2017 között külügyminiszteri tisztséget töltött be. Kisida emellett összehívta a minisztereket, hogy megvitassák az esettel kapcsolatos válaszlépéseket. A Kyodo japán hírügynökség szerint 

Abét hátulról lőtték le. A rendőrség őrizetbe vett egy negyven év körüli férfit, a feltételezett elkövetőt, a hatóságok pedig lefoglaltak egy fegyvert is. 

Az NHK műsorszolgáltató rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a gyanúsított, Tecuja Jamagami egy negyvenes éveiben járó nara-i lakos. A tájékoztatás szerint a férfi nem próbált meg elmenekülni. 

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek. Egy az NHK-nak nyilatkozó szemtanú azt mondta, az első lövést sokan játéknak gondolták, Abe a második lövésnél esett össze, ekkor már szikrát és füstöt is lehetett látni. Nara város tűzoltósága azt közölte, hogy Abe a nyaka jobb oldalán és a baloldali kulcscsontján sérült meg. 

Az NHK és a Kyodo egyaránt arról számolt be, hogy 

Abét légi úton kórházba szállították, és úgy tűnt, hogy leállt a szíve és a légzése – ez a Japánban használt kifejezés az életjelek hiányát jelzi, és általában megelőzi a hivatalos halotti bizonyítvány kiadását. 

Abe volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. 2006-ban egy évig volt hivatalban, majd 2012-től 2020-ig, amikor egészségügyi okokból lemondásra kényszerült. Japánban vannak a világ legszigorúbb fegyvertartási törvényei, és a 125 millió lakosú országban rendkívül alacsony az ilyen fegyverek által okozott halálesetek éves száma.  A fegyvertartási engedély megszerzése hosszú és bonyolult folyamat, még a japán állampolgárok számára is, akiknek először egy lövészegyesület ajánlását kell megszerezniük, majd szigorú rendőrségi ellenőrzésen kell átesniük.