Megnyitják a Horvátország számára stratégiai fontosságú Peljesac hidat kedden, amely a horvát szárazföldet és a Peljesac-félszigetet Bosznia-Hercegovina kikerülésével éri el. A projekt ellen Bosznia többször is szót emelt.

Komarna, 2022. július 26.Légi felvétel a Peljesac hídról a horvátországi Komarna közelében 2022. július 26-án, az átadás napján. A 420 millió eurós költséggel a kínai China Road and Bridge Corporation (CRBC) által megépített híd a szárazföld és a Peljesac-félsziget között ível át 55 méter magasságban a tengeröböl fölött, és így megteremti az összeköttetést Bosznia-Hercegovina tengerpartjának elkerülésével az attól északra és délre húzódó, Horvátországhoz tartozó Adria-parti területek között.MTI/AP
Fotó: MTI / AP

A tengeröböl felett 55 méterrel átívelő 2,4 kilométeres híd építéséről négy évvel ezelőtt állapodott meg Zágráb a kínai China Road and Bridge Corporation vállalattal. 

A Komarna és Bijesta térségében megteremtett összeköttetéssel a két horvát országrész háromszáz év után egyesült újra, ugyanis egy 1699-es békeegyezmény értelmében a Raguzai Köztársaság a neumi területet az Oszmán Birodalomnak adományozta, ezzel pedig elszakította egymástól a horvát részeket.

Az 525 millió eurós, kiemelt fontosságú projektre az 357 millió eurót adott, miközben Szarajevó többször is szót emelt a híd megépítése ellen, mivel véleménye szerint az ellehetetleníti az egyetlen tengerparti boszniai város, Neum idegenforgalmát. A bosnyák–horvát vita a tengerpart birtoklásáról már évek óta húzódik, mivel Bosznia csak néhány kilométer széles partszakasszal rendelkezik a Peljesac-félszigettel szemben, és ez is mindkét oldalán Horvátországgal határos.

A híd megnyitását egész napos programmal ünneplik. Kedden több zenekar és tánccsoport is fellép a híd két lábánál, a híd alatt pedig csónakversenyt rendeztek. A hivatalos átadóünnepség 20.15-kor kezdődik, éjféltől pedig bárki használhatja a hidat.