Kína vasárnap felbocsátotta épülő űrállomásának három modulja közül a másodikat - írja a Reuters. A lépés döntő jelentőségű a létesítmény befejezéséhez.

(220724) -- WENCHANG, July 24, 2022 (Xinhua) -- A Long March-5B Y3 carrier rocket, carrying Wentian lab module, blasts off from the Wenchang Spacecraft Launch Site in south China's Hainan Province, July 24, 2022. The rocket blasted off from the Wenchang Spacecraft Launch Site on the coast of the southern island province of Hainan at 2:22 p.m. (Beijing Time), according to the China Manned Space Agency (CMSA).   About 495 seconds later, Wentian separated from the rocket and entered the planned orbit. The launch is a complete success, the CMSA declared. (Xinhua/Li Gang) (Photo by LI GANG / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Li Gang / Xinhua via AFP

A mintegy 20 tonna súlyú Ventien fedélzetén nem tartózkodnak űrhajósok. Egy Hosszú menetelés-5B rakéta a hordozója, amelyet a dél-kínai Hainan szigetén található Vencsang űrközpontból indítottak.

A startot követően az űrrepülésért felelős űrügynökség (CMSA) egyik tisztviselője bejelentette, hogy sikeres volt az indítás. 

A közel 18 méter hosszú és 4,2 méter átmérőjű laboratóriumi modul a 2021 áprilisa óta keringő Mennyei Harmónia (Tienho) főmodulhoz fog csatlakozni. 

A dokkolási művelet kihívást jelent a legénység számára, mivel több egymást követő, nagy pontosságú műveletet igényel egy robotkarral.

Ez az első alkalom, hogy Kínának ekkora járműveket kell összekapcsolnia, ami kényes művelet. Ez lehetővé teszi, hogy az állomás sokkal több feladatra legyen alkalmas, és több tudományos kísérlet elvégzéséhez elegendő hely és energia álljon rendelkezésre

– mondta az AFP francia hírügynökségnek Jonathan McDowell, a Harvard Smithsonian Center for Astrophysics kutatóintézet munkatársa.

A három hálóhelyiséggel, mosdókkal és konyhával felszerelt Ventien tartalék platformként is szolgálhat majd az állomás irányítására, ha a többi műszer meghibásodik.