Tagadhatatlan hiányosságok voltak a Narában egy választási nagygyűlésen agyonlőtt Abe Sindzó volt japán kormányfő biztonsága érdekében meghozott intézkedésekben - ismerte be szombaton a helyi rendőrség vezetője, aki vizsgálatot ígért az ügyben.

Az egész nemzet gyászol, hazaszállították Tokióba Abe Sindzó holttestét, közben a tettes is vallott

Tokióban helyezik örök nyugalomra a merénylet áldozatául esett volt japán miniszterelnököt.

A választási gyűléseken néha igen enyhék a biztonsági intézkedések Japánban, ahol ritkák az erőszakos bűncselekmények és a lőfegyverekre vonatkozó előírások igen szigorúak, de egyesek úgy vélik, hogy az ország nyugati felében fekvő Narában elégtelenek voltak az intézkedések, tekintettel Abe Sindzó pályafutására.

ABE, Sindzó
Fotó: Majama Kimimasza

Úgy gondolom, tagadhatatlan, hogy gondok voltak az Abe volt miniszterelnökkel kapcsolatos intézkedésekkel - jelentette ki újságírók előtt a narai rendőrség főnöke, Onizuka Tomoaki, aki megígérte, hogy „maradéktalanul feltárják a problémákat, és meghozzák a szükséges intézkedéseket”.

Nagyon fontos, hogy mélyreható vizsgálatot végezzünk annak felderítésére, mi történt- tette hozzá a rendőrfőnök.

Amióta 1995-ben rendőrtiszt lettem, több mint 27 éves pályafutásom alatt nem soha nem éreztem ekkora lelkiismeretfurdalást, sem sajnálatot, mint most- mondta Onizuka érzelemtől remegő hangon Abe Sindzó halála kapcsán.

A Meta letiltotta az Abe Sindzó meggyilkolását megörökítő posztokat, Putyin pedig nem megy el a temetésre

Az interneten számos felvétel kering, amely rögzítette a merénylet pillanatait.