Abe Sindzót, Japán korábbi miniszterelnökét pénteken egy választási kampányeseményen, Nara városában lőtték le. A támadás után eszméletlen volt, és a nyakán vérzett, már a kórházba szállítása közben leállt a szíve és a légzése, és végül nem élte túl a merényletet a 67 éves politikus. Közben meglett a tettes is, Jamagami Tecuja, egy 41 éves, narai japán állampolgár, aki a haditengerészetnél eltöltött hároméves szolgálat után szerelt le. 

Már az első kihallgatásán beismerte tettét, 

és elmondta, nem a volt miniszterelnök politikai nézeteivel volt problémája, hanem egy bizonyos szervezetre haragudott, amelyről azt gondolta, hogy a kormányfő a tagja. A japán rendőrség még vizsgálja, hogy egyáltalán létezik-e a szóban forgó szervezet.

A BBC értesülései szerint 

hazaszállították Tokióba Abe Sindzó holttestét.

A rezidenciája előtt gyászviseletben állók sorakoznak, hogy leróják tiszteletüket. A helyi média szerint hétfőn éjszaka virrasztást tartanak, a temetés pedig kedden lesz.

Le President de la Republique Francaise, s est entretenu avec Shinzo ABE, Premier ministre du Japon, le 17 octobre 2018 au Palais de l Elysee, Paris, France. French President, spoke with Shinzo ABE, Prime Minister of Japan, on October 17, 2018 at the Palais de l Elysee, Paris, France. (Photo by Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas via AFP

A történtek egész Japánt megrázták, ahol ritkaságszámba megy a fegyveres bűnözés. Egy korábbi statisztika szerint egy év alatt mindössze hat fegyverhez köthető haláleset történt Japánban, míg az Egyesült Államokban ez a szám 33 599. 

Így reagáltak a világ vezetői Abe Sindzó meggyilkolására

Döbbenetét és részvétét fejezte ki számos ország és nemzetközi szervezet vezetője. „Magyarország egy fontos barátját veszítette el. Isten nyugosztalja Abe Sinzó miniszterelnök urat!” – Orbán Viktor így búcsúzott.