Döbbenetét és részvétét fejezte ki számos ország és nemzetközi szervezet vezetője azt követően, hogy egy pénteki narai kampányrendezvényen meggyilkolták Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnököt.

Copies of an extra edition of the Yomiuri Shimbun newspaper with a front page report on former Japanese Prime Minister Shinzo Abe, who was shot during a political event in Nara, are distributed in Tokyo, Japan, on Friday, July 8, 2022. Abe, Japans longest-serving premier and a figure of enduring influence,  was in grave condition after he was shot during a campaign event Friday, an attack that shocked a nation where political violence and guns are rare. Photographer: Akio Kon/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Joe Biden amerikai elnök barátjának és az amerikai–japán szövetségesi viszony egyik legfőbb segítőjének nevezte Abét, és közleményében hozzátette, hogy a volt kormányfő nagy gondot fordított a japán nép és demokrácia támogatására.

Abban a percben is a demokrácia területén tevékenykedett, amikor meggyilkolták

– fogalmazott Biden, kifejezve mélységes szomorúságát, megrökönyödését és haragját a merénylet miatt.

Nagyszerű nézetekkel megáldott vezető volt

– nyilatkozott Abéról Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere, aki a G20 országcsoport külügyminisztereinek indonéziai találkozóján éppen japán és dél-koreai kollégáival készült tárgyalni, mikor tájékoztatták őket a volt kormányfő haláláról.

Anthony Albanese ausztrál kormányfő „lesújtó hírként” fogadta a volt japán miniszterelnökről kapott értesüléseket. Azt hangoztatta, hogy „Abe Ausztrália egyik legközelebbi barátja” és „egy óriás volt a világ színpadán, hátrahagyott öröksége hatással van az egész világra”.

Magyarország egy fontos barátját veszítette el. Isten nyugosztalja Abe Sinzó miniszterelnök urat!

– írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki Facebook-oldalán búcsúzott Abe Sinzótól.

Japán egy kiváló miniszterelnököt vesztett el, aki az életét áldozta az országáért, és a világban fennálló rendért dolgozott

– fogalmazott Emmanuel Macron, Franciaország elnöke a Twitteren közzétett bejegyzésében.

A német kormány szóvivője az egész kormány támogatásáról biztosította Japánt. Olaf Scholz német kancellár és Annalena Baerbock külügyminiszter külön-külön is részvétüket fejezték ki Twitter-oldalaikon.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke szerint „sokan emlékezni fognak” Abe Sindzó vezetésére, amellyel „példátlan időkben” is helyt állt. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság „ezekben a sötét és szomorú időkben is a család, a barátok és a japán emberek oldalán áll”.

António Guterres ENSZ-főtitkár a volt japán kormányfő bajtársiasságát emelte ki, továbbá azt a sokszor hangoztatott törekvését, hogy a súlyosabb problémákat nemzetközi szinten oldják meg.

A Twitteren nyilvánította ki részvétét Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, akit „mélységesen elkeserít Abe Sindzó kegyetlen halála”. Stoltenberg „a demokrácia védelmezőjeként”, sokéves barátjaként és kollégájaként emlékszik a volt japán kormányfőre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kegyetlen és gyáva cselekedetnek nevezte Abe lelövését, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel pedig úgy fogalmazott, soha nem fogja megérteni, mi vezethetett „ennek a nagy politikusnak a brutális meggyilkolásához”. Az európaiak együtt gyászolnak Japánnal – fűzte hozzá Michel. 

Kína tokiói nagykövetségének szóvivője Abe azon tevékenységeit méltatta, amellyel „hozzájárult a Kína és Japán közti kapcsolatok fejlesztéséhez”. 

Tajvan elnöke, Caj Jing-ven szerint

nemcsak a nemzetközi közösség vesztett el egy fontos vezetőt, de Tajvan is elvesztett egy fontos és közeli barátot.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök is részvétét nyilvánította ki nyilatkozatában, melyben „megbocsáthatatlan bűncselekménynek” minősítette a merényletet.

Abe Sindzó – aki nyolc évig volt miniszterelnök – pénteken napközben, egy kampányrendezvényen lett merénylet áldozata. Támadóját a helyszínen azonnal elfogták, de indokai egyelőre nem világosak.

Nem élte túl a merényletet Abe Sinzó, Japán korábbi miniszterelnöke

Belehalt sérüléseibe Abe Sinzó, Japán korábbi miniszterelnöke. A volt japán kormányfőt pénteken egy választási kampányeseményen, Nara városában lőtték le. 

Kisida Fumio jelenlegi japán kormányfő elsőként nyilvánított részvétet Abe halála miatt.

A volt miniszterelnök személyes jó barátom volt, akivel igen sok időt töltöttem el. (...) Abe Sindzó nagyszerűen vezette ezt az országot, értékes tanácsokat és támogatást kaptam tőle, és a lehető leghatározottabban elítélem ezt az erőszakos tettet

– mondta. Felhívta a figyelmet egyúttal a közelgő választásokra és a demokrácia védelmére is, amelyekre szerinte „nem lehet hatással egy ilyen kegyetlenség”.