Sosem látott hőség sújtja a Brit-szigeteket, ami ahhoz vezetett, hogy az ország egyik legfontosabb mezőgazdasági kiállításán kiállított malacokat a gazdák naptejjel védik a hőségtől – írja az Időkép.

A meteorológia portál emlékeztet, hogy 

július közepén jellemzően 21 fok szokott lenni Nagy-Britanniában, ám a napokban a maximumok elérik a 38-40 fokot. 

Nem csoda, hogy Walesben az abszolút hőmérsékleti rekord is megdőlt, hiszen a korábbi 35,2 fokos csúcsnál – amit 1990. augusztus 2-án jegyeztek fel –, hétfőn magasabb, 37,1 fokos hőséget mértek. 

11 October 2021, Baden-Wuerttemberg, Bˆhmenkirch: Pigs stand in the pen of an animal welfare pig house. The barn is one of several new, particularly animal-friendly pig houses in the district of Gˆppingen, from which pigs are marketed via several regional animal welfare programmes. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Marijan Murat / DPA Picture-Alliance via AFP

De nem csupán Wales, hanem az egész szigetország is csúcsokat döntött, 

kedden helyi idő szerint 12:50-kor a Heathrow repülőtéren a hőmérséklet elérte a 40 fokot.

Mivel a kánikula és a négy napos, 50 ezer látogatóra számító Royal Welsh Show egy időben zajlik, az egyik legfontosabb brit mezőgazdasági kiállításon több gazda is napkrémmel védi közszemlére tett sertéseit. A tulajdonosok 50 faktoros naptejjel kenegetik az állatokat, hogy extra védelmet biztosítsanak a napsütés ellen, mások a vizes törülközőre esküsznek.

Azzal kapcsolatban, hogy a leégés és a bőrrák elleni védelemre kifejlesztett naptejek rendelkeznek-e hűsítő hatással, megoszlanak a vélemények.