A CIA igazgatója szerint nincs olyan hírszerzési információ, amelyik megerősítené a Vlagyimir Putyin instabil vagy rossz egészségi állapotáról szóló pletykákat – írja a BBC.

Putyin
Fotó: Mikhail Klimentyev/AFP

A közelmúltban a médiában számos meg nem erősített találgatás kezdett terjedni az idén 70 éves orosz elnök egészségéről, arról, hogy esetleg rákos. William Burns, a CIA igazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta, a híresztelések megalapozatlanok, hiszen nincs arra utaló bizonyíték, hogy Putyin beteg. A BBC beszámolója szerint azt már nevetve tette hozzá ehhez, hogy az orosz elnök talán túlságosan is egészséges. 

Sok pletyka kering Putyin elnök egészségi állapotáról, de amennyire meg tudjuk állapítani, túlságosan is egészséges

– mondta Burns az Aspen Security Forumon, viszont a nevetve elmondott megjegyzéshez azt is hozzáfűzte, hogy ez nem a hírszerzés hivatalos álláspontja.

Burns korábban moszkvai nagykövetként szolgált. Azt mondta, több mint két évtizede figyeli az orosz vezetőt és környezetét. Szerinte Putyin erősen hisz az irányításban és a megfélemlítésben, és ezek a tulajdonságok az elmúlt évtizedben – ahogy az elnök tanácsadói köre egyre szűkült – csak egyre meghatározóbb vonásaivá váltak Putyin személyiségének.

A CIA főnöke azt is elmondta, hogy Putyin meg van győződve arról, hogy Oroszország vezetőjeként az a hivatása, hogy az ország nagyhatalmi státusát helyreállítsa. Véleménye szerint ennek érdekében az Oroszországgal szomszédos országokat újra orosz befolyási övezetté kell tenni – Ukrajnát is.