Tovább folytatódtak a holland gazdatüntetések, amelyek során a kormány nitrogénkibocsátási terveivel szembeni tiltakozásként több autópályán blokkolták a forgalmat, szénabálákat gyújtottak fel, továbbá trágyát és más hulladékot szórtak az utakra – számolt be az eseményekről szerdán a Dutchnews hírportál.

Farmers protests in the Netherlands continue
Fotó: News United / MTI

A tiltakozási hullám 2019-ben kezdődött a nitrogénkibocsátás csökkentéséről szóló kormányzati tervekkel szemben, ám az idén nyáron kapott új lendületet, amikor a kormányprogram több mint 24 milliárd eurót különített el a mezőgazdasági reformok finanszírozására – a gazdák szerint ez tevékenységük felszámolásának lehet a fájdalomdíja. Ezt a narratívát erősíti, hogy 

a pénzügyminisztérium számításai szerint 11 200 állattenyésztő telepnek kellene lehúznia a rolót, további 17 600-nak pedig az állatok számát szükséges csökkentenie. 

A kormány ugyanis átlagosan 40 százalékkal szeretné mérsékelni a mezőgazdaság nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátását, a természetvédelmi területek közelében pedig mintegy 100 százalékos kibocsátáscsökkentést ír elő.

Farmers protests in the Netherlands continue
Fotó: Sem van der Wal

A tüntetések hatására több autópályát teljesen vagy részlegesen le kellett zárni a Dutchnews tudósítása szerint. A közlekedési minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdák akciói veszélyes helyzeteket teremthetnek az utakon, a hulladékeltakarítási munkálatok pedig több órán keresztül tartanak majd. Több holland hírportál arról számolt be, hogy az egyik autópályán a tüntetők egy táblát helyeztek el, amire azt írták:

Elnézést kérünk a kellemetlenségekért, Mark Rutte kormánya a kétségbeesésbe kerget minket.

Noha néhány hete a kabinet Johan Remkest, a kormánypárt képviselőjét nevezte ki a kabinet és a mezőgazdasági szervezetek közötti egyeztetés irányítójának, ő hiába kérte fel a konfliktusban érintetteket arra, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, a legnagyobb mezőgazdasági termelői szervezet, az LTO Nederland kijelentette, hogy amíg a kormány továbbra is elkötelezett a nitrogénkibocsátás csökkentése mellett, addig nem vesznek részt a tárgyalásokon.