Közélet

Újjáépítésről tárgyalnak Kijevben a németek és az ukránok

Nemcsak a háború utáni helyzet, de aktuális témák is a porondon lesznek.

Kijevbe utazott hétfőn a német belügyminiszter és a szociális ügyekért felelős miniszter, hogy Ukrajna háború utáni újjáépítéséről és a háborús bűnök kivizsgálásáról tárgyaljon az ukrán kormány több tagjával. A német tárcavezetőknek ez az első látogatásuk Ukrajnába a háború február 24-i kitörése óta.

Nancy Faeser és Hubertus Heil ukrán részről Denisz Monasztirszkij belügyminiszterrel, Szerhij Kruk polgári védelmi vezetővel, Julia Szviridenko miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel, Okszana Zsolnovics frissen kinevezett szociálpolitikai miniszterrel, valamint Vitalij Klicsko kijevi polgármesterrel tárgyal.

russia, ukraine, german
Fotó: Shutterstock

A tárgyalás fókuszát az ukrán rendőrkapitányságok, a tűzoltóállomások, a katasztrófavédelem és a mentőegységek működésének és hatékonyságának javítása szolgálja a háború sújtotta országban. 

Szóba kerül a kiberbiztonság, a fegyvercsempészet, az aknamentesítés helyzete, valamint a háborús bűnök törvényszéki és igazságügyi feldolgozásának állapota is.

Megvitatják majd az ukrán menekültek státuszát, jövőbeli kilátásaikat Németországban, és természetesen lehetséges visszatérésüket is Ukrajnába. A német politikusok nem érkeznek üres kézzel, generátorokat és légi felderítést végző, pilóta nélküli robotrepülőgépeket (drónokat) tartalmazó segélyszállítmányokat is átadnak az ukrán félnek.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy az amerikai HIMARS rakétavédelmi rendszer használatával az ukrán hadsereg 50 orosz lőszerraktárt semmisített meg. 

Ez elvágja a logisztikai vonalaikat, és megszünteti az (orosz erők) azon képességét, hogy aktív harcot folytassanak, illetve nehéztüzérséggel lőjék az ukrán csapatokat

– közölte.

 

Németország Hubertus Heil Denisz Monasztirszkij Julia Szviridenko Nancy Faeser Vitalij Klicsko orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek