Az amerikai földtani intézet adatai szerint a Lagangilang városa melletti földrengés középpontja 10 kilométer mélyen volt, a földmozgást a fővárosban, a mintegy 400 kilométerre az epicentrumtól található Manilában is lehetett érezni. A földrengés a hírek szerint 7,2-es erősségű volt.

A tájékoztatás szerint a földmozgásnak az Abrával szomszédos Benguet tartományban is van két halálos áldozata. Az ABC News ausztrál hírtelevízió azt közölte, hogy legalább két manilai kórházból egy időre evakuálták a személyzetet és több beteget. Eddig 4 halálos áldozatról és 60 sebesültről lehet olvasni.

A car is buried under debris from a ruined old house in Vigan city, Ilocos Sur province north of Manila on July 27, 2022, after a 7.0-magnitude earthquake hit the northern Philippines. (Photo by Ricardo Raguini / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Ricardo Raguini has been modified in AFP systems in the following manner: [REMOVING RESTRICTIONS and changing source to AFP]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Fotó: Ricardo Raguini / AFP

Az al-Dzsazíra hírtelevízió Rovelyn Villamorra, Lagangilang polgármesterére hivatkozva arról számolt be, hogy a városban utórengéseket is éreztek. A polgármester a DZRH nevű helyi rádióállomásnak elmondta, hogy a földmozgás nyomán az áramszolgáltatás is leállt a térségben. A nap folyamán a helyszínre utazik ifjabb Ferdinand Marcos elnök is.

A Fülöp-szigetek szenvedi el a világ egyik legtöbb természeti katasztrófáját évente. Az ország a Csendes-óceánon található úgynevezett tűzgyűrű mentén fekszik, emiatt nagyon magas a szeizmikus és vulkanikus aktivitás a területén. Globálisan itt alakulnak ki a leggyakrabban földrengések. Évente nagyjából 20 tájfun és trópusi vihar is megkeseríti a régióban élők életét. Az eddigi legnagyobb földmozgás 1990-ben volt, akkor egy a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű rengés rázta meg a Fülöp-szigetek északi részét. A katasztrófának akkor majdnem kétezer halálos áldozata volt.

Tombol a Szakuradzsima vulkán Japánban

Vasárnap helyi idő szerint az esti órákban kitört Japán délnyugati részén, Kagosima prefektúrában a Szakuradzsima vulkán. A meteorológiai szolgálat a legmagasabb fokú riasztást adta ki, amit hétfőn is fenntartottak, amikor a reggeli órákban szintén volt egy kisebb kitörés.