Helyi idő szerint vasárnap este kitört a Sakurajima vulkán japánban - olvasható a CNN oldalán. Ez az ország egyik legaktívabb vulkánja, ami Kagosima prefektúrában található. A Japán Meteorológiai Ügynökség a legmagasabb fokú riasztást adta ki vasárnap, de azt is közölték, hogy nem számítanak az 1914-es, sok emberéletet követelő kitöréshez hasonló  katasztrófára. A riasztást hétfőn is fenntartották, mivel a hajnali órákban egy újabb kitörés is történt - írta meg a Japan Today.

Sakurajima volcano in Kagosima, southwestern Japan erupts, epa10090465 A surveillance camera image from the Osumi National Highway Office, Ministry of Land, Infrastructure, and Transport shows the eruption of the Sakurajima volcano in Kagosima, southwestern Japan, 24 July 2022 (issued 25 July 2022). The Japan Meteorological Agency said on 24 July it raised the alert to highest level of the five from the three on the five level scale after the eruption.  EPA/Osumi National Highway Office, Ministry of Land, Infrastructure, JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/
Fotó: Osumi National Highway Office, Ministry of Land, Infrastructure, / MTI

Az ügynökség fokozott óvatosságra kérte a lakosságok. Személyi sérülésről egyelőre nincs hír, de a kitörések során egy nagy szikla , kilométerre repült a krátertől, illetve a vulkán  kilométeres körzetében piroklasztikus áradások fordulhatnak elő. Ez utóbbi a vulkánból feltörő izzó gázokból és szilárd törmelékből álló, lavinaszerű folyamot jelent.

A vulkán 3 kilométeres körzetében 33 háztartásból 51 embert evakuáltak vasárnap - számolt be róla a Reuters. További 20 háztartásból pedig 30 lakos önként vonult be egy evakuációs központba hétfő kora délelőtt. A kitörések miatt először 3-as fokozatú riasztást adtak ki a hatóságok, amit helyi idő szerint 20 óra után néhány perccel egy robbanásveszélyes kitörés miatt 5-ös fokozatra emeltek. Ez a legmagasabb riasztás, amit a Sakurajima miatt eddig kiadtak. Hasonlóan veszélyes kitörésekre legutóbb 2015-ben volt példa, szintén Kagosima prefektúrában, a Kuchinoerabu-szigeten.

Kagoshima,Cityscape,With,Sakurajima,Mountain, Kagoshima cityscape with Sakurajima mountain
Fotó: Shutterstock

A jelenlegi vulkán aktivitás nem volt váratlan, a Meteorológiai Ügynökség már július 18-án jelezte, hogy kisebb kéregmozgásokat észleltek területen. Vasárnap négy kitörés is volt a vulkán Minamidake-kráterénél.

A hamu 1200 méteres magasságig emelkedett. A nagyobb, robbanásveszélyes kitörések során a törmelék és a sziklák a vulkán keleti és délkeleti irányába repültek. A hétfő reggeli kitörésnél 2200 méterig csapott fel a hamu.

Japánban jelenleg nyári szünet van az iskolákban, de a Sakurajima környékén lévő óvodákban és a iskola utáni gyerekfoglalkozásokat felfüggesztették, a gyerekeket és a tanárokat is arra kérik a hatóságok, hogy maradjanak otthon. A rendőrség helikopterekből folyamatosan figyelemmel kiséri a vulkáni aktivitást.

A helyi lakosok aggódnak a kitörések miatt, sokan az evakuálásizónán kívül is elhagyták a szigetet. Sokan pánikszerűen kezdtek el csomagolni az első kitörések hírére és olyanok is vannak, akik már elkezdtek másik szigeteken szállás keresni maguknak. 1914-ben a Sakurajima egy hatalmas kitörést produkált, amiben sokan meghaltak, illetve a lávafolyamok elzárták a szigetet Japán fő szigetétől - írja a Japan Today.