Egy nebraskai nő börtönbüntetésre számíthat, mert az állami törvények szerint illegális abortuszt követett el. Minderre úgy derült fény, hogy a Meta átadta az anya és lánya közötti privát Facebook-beszélgetés üzeneteit egy helyi nyomozónak – számolt be róla a Business Insider.

A nebraskai Madison megye ügyészei azt állítják, hogy Jessica Burgess a megszerzett bírósági dokumentumok szerint az akkor 17 éves Celeste lányának abortuszgyógyszert adott, tájékoztatta arról, hogyan kell biztonságosan használni, és segített neki eltemetni az elvetélt magzatot.

Ez az első alkalom, hogy a Meta illegális abortusz ügyében folytatott nyomozáshoz személyes üzeneteket adott át.

Az esetre azután került sor, hogy a szövetségi és állami abortusztörvények szigorodtak. A digitális jogok szószólói már kongatják a vészharangot, hogy egyre több olyan ügy várható, amelyben a hatóságok nem titkosított üzeneteket keresnek bizonyítékként arra, hogy valaki abortuszt követett el.

The,Concept,Of,Violation,Of,Women's,Rights.,The,Judge's,Gavel
Fotó: Shutterstock

Celeste Burgess ellen két vétség és egy bűncselekmény miatt, édesanyja ellen pedig három bűncselekmény és két vétség miatt emelt vádat az ügyészség. A vádak abortusz elvégzésével, a hatóságok részére történő valótlan információszolgáltatással, valamint a holttest elrejtésével kapcsolatosak.

A rendőrség szerint Celeste Burgess nagyjából 23 hetes terhes volt. A norfolki rendőrség nyomozócsoportjának munkatársa arról számolt be, hogy a rendőrség Celeste Burgess barátjától kapott egy tippet, és júniusban ennek alapján adott ki házkutatási parancsot a Metának, hogy hozzáférjen a tinédzser személyes üzeneteihez.

Nebraska állam törvénye szerint – amelyet még a Roe kontra Wade ügyben hozott legfelsőbb bírósági ítélet hatályon kívül helyezése előtt fogadtak el – az abortusz tilos 20 héttel a megtermékenyítés után.

Az Insider megkeresésére a Meta szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a vállalat nem tudott arról, hogy a házkutatási parancsok abortuszhoz kapcsolódnak.

Az ügy igen súlyos aggodalmat keltett a házkutatási parancsok miatt a digitális magánélet védelmezői körében, különösen azért, mivel az államok kezdik egyre inkább bevonni a bűnüldöző szerveket az abortuszvizsgálatokba.

Megtiltotta az abortuszról való társalgást dolgozóinak a Meta

Az alkalmazottak szerint ez az álláspont ellentétes a Meta korábbi munkahelyi politikájával.