„A nagykövetség már felkérte a Fehér Házat és az USA külügyminisztériumát, hogy teljesítse annak az országnak a kötelezettségeit, amelynek területén az ENSZ-központ található, és haladéktalanul adjon ki vízumot a miniszternek és az orosz delegáció minden tagjának” – mondta Anatolij Antonov washingtoni nagykövet szerdán a TASZSZ tájékoztatása szerint. 

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks during a joint press conference with Qatari Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs following their talks in Moscow on March 14, 2022. (Photo by Handout / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Foreign Ministry / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: Orosz külügyminiszétrium via AFP

Antonov azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „többször is nehézségeket okoz az orosz félnek az üzleti utakkal kapcsolatban, többek között az ENSZ-en keresztül”.  Hozzátette: „Továbbra is igyekszünk biztosítani az Orosz Föderáció valamennyi képviselőjének akadálytalan belépését az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakának eseményeire” – tette hozzá a diplomata.

Az oroszok szerint a külföldi vezetőknek hiányzik Szergej Lavrov

Oroszország egyesült államokbeli nagykövete közölte, hogy Lavrov vízumkérdéséről az ENSZ Közgyűlésén tárgyal majd csütörtökön, amikor az amerikai külügyminisztériumhoz látogat.

„Holnap ismét látogatást teszek a külügyminisztériumban, ahol az egyik központi kérdés, amit fel kívánok vetni, éppen ez a kérdés – a miniszter és küldöttségünk teljes és maradéktalan részvétele a következő szeptemberi eseményeken” – mondta Antonov.

 

A nagykövet megjegyezte, hogy számos ország képviselője szívesen látná az orosz külügyminisztérium vezetőjét az ENSZ Közgyűlésének szeptemberi rendezvényein.

 

„Most rengeteg kérdést kapunk arról, hogy a miniszter eljön-e, így nyugodtan kijelenthető, hogy sokan szívesen látnák Szergej Viktorovicsot az ENSZ közgyűlésén.”

Hadd emlékeztessem önöket a miniszter legutóbbi ázsiai és afrikai útjaira: ott várták, találkozót kértek tőle

– zárta szavait a washingtoni orosz nagykövet.

Emlékezetes ugyanakkor, hogy Szergej Lavrov korábban távozott a G20-ak indonéziai csúcstalálkozójáról, mégpedig a nyugati vezetők Oroszországot ért bírálata miatt.