A vasúttársaság eredetileg úgy tervezte, hogy a tűzijáték után több kocsival közlekedő vonatokat indít. A nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs viszont szombaton úgy döntött, hogy elhalasztják az esti ünnepi tűzijátékot, miután annak megtartása a meteorológiai előrejelzések és a rendezvényszervezők értékelése szerint nem biztonságos.

A MÁV Csoport egyik modern Stadler Flirt elektromos meghajtású vonata Esztergom felé tart az Újpesti vasúti hídon át a nemrég felújított és villamosított pályáján.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Jászai Csaba / MTI

Ehhez a döntéshez igazodva a MÁV–Volán csoport sem közlekedteti azokat a vonatokat, HÉV-járatokat és mentesítő buszokat, amelyeket az esti tűzijátékról hazautazók kényelmesebb eljutása érdekében terveztek indítani.
A nemzeti ünnepi rendezvényekkel kapcsolatos változások miatt 

a Volánbusz ünnepi, hétvégi menetrendje nem módosul,

 a megerősítő járatokat viszont nem indítja a társaság.