Egy feltételezett fegyveres csoportra csapott le az izraeli sereg kedd hajnalban. A palesztin egészségügyi minisztérium három halottról tud. Közlésük szerint az áldozatok között van Ibrahim Al-Nabulsi, a rajtaütés valószínűsíthető célpontja –- írta a CNN. A másik két meggyilkolt palesztint Islam Sabbouhként és Hussein Jamal Tahaként azonosították, akik az egészségügyi minisztérium tisztviselői voltak.

NABLUS, WEST BANK - AUGUST 09: Palestinian firefighters make an investigation at area where 3 Palestinians died during the raid of the old city area in Nablus, West Bank on August 09, 2022.
Fotó: Issam Rimawi / AFP

Az ügy kapcsán megszólalt a Népi Ellenállási Bizottság (KNK), egy kisebb fegyveres csoportokat összefogó szervezet, és a három férfi halálát hősies tettként értékelte. A KNK szorosan együttműködik az Iszlám Dzsihád és a Hamasz terrorista csoportokkal, de különálló szervezetekről van szó. A hírek szerint Izrael azzal vádolta Ibrahim Al-Nabulsit, hogy a közelmúltban részt vett több izraeliek elleni lövöldözésben. A rajtaütésben részt vevő csapatok helyi idő szerint kedden hajnalban körbevették az épületet, ahol Al-Nabulsi tartózkodott. Az eset lövöldözésbe torkollott, majd az izraeliek vállról indítható rakétával kezdték lőni a házat.

NABLUS, WEST BANK - AUGUST 08: Palestinian react to Israeli forces raid in Nablus, West Bank on August 08, 2022. Israeli soldiers reportedly killed 3 Palestinians during a raid in West Bank. Issam
Fotó: Issam Rimawi / AFP

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint legalább negyvenen megsebesültek az összecsapásban, és többen életveszélyben vannak.

Az eset próbára teszi az alig 24 órája tűzszüneti megegyezést Gáza és Izrael között. A hét végén Izrael két napon keresztül mért légicsapásokat az Iszlám Dzsihád tagjainak búvóhelyeire. Végül fegyverszünettel zárták le ezt az esetet. Az Iszlám Dzsihád szóvivője, Daoud Shihad kedden a CNN-nek azt mondta, hogy Izrael felelősségre vonás nélkül üldözheti és gyilkolhatja az embereket.

Ezért döntöttünk úgy, hogy fegyvert ragadunk és ellenállunk. Ha nem találunk fegyvert, kövekkel fogunk ellenállni, de nem adjuk fel– mondta.

A keddi művelet több mint egy éve a legsúlyosabb összecsapás az izraeli és gázai fegyveresek között. A pénteken kezdődött izraeli légicsapásokban Palesztin tisztviselők szerint legalább 44-en meghaltak, köztük civilek és gyerekek is. Ezeket a támadásokat Izrael az Iszlám Dzsihád elleni megelőző intézkedéseknek nevezte.

Tűzszünetben egyeztek meg Izrael és a palesztinok Gázában

Többnapos párbaj után vasárnap estétől nem lőnek, ha mindkét fél betartja a megegyezést.