Felfüggesztették az Air France két pilótáját, miután a júniusi Genf–Párizs járat pilótafülkében összeverekedtek – közölte vasárnap az Air France illetékese. Az incidens ellenére a repülés folytatódott, és a gép biztonságosan landolt. 

Air France Airbus A318 Aircraft Departure From Amsterdam
Fotó: NurPhoto / GettyImages

A svájci La Tribune arról számolt be, hogy 

a pilóta és a másodpilóta nem sokkal a felszállás után összeveszett, az egyikőjük pedig meg is ütötte a másikat.

A légiutas-kísérők közbeléptek, és egyikük ezek után végig a pilótafülkében tartózkodott. A The Guardian cikke szerint az incidensre azután derült fény, hogy a francia légi vizsgáló ügynökség, a BEA jelentést adott ki, amely szerint egyes Air France-pilóták nem tartják be a biztonsági eljárásokat.

Az Air France 2020 decemberében, a kongói köztársaságbeli Brazzaville-ből Párizsba tartó járatán üzemanyag-szivárgás történt, amikor a pilóták továbbvitték a gépet, de nem kapcsolták le a hajtóművet, és nem szálltak le a lehető leghamarabb, ahogyan azt a biztonsági eljárás megköveteli. Három hasonló eset történt 2017 és 2022 között, ahol egyes pilóták saját helyzetelemzésük alapján jártak el a biztonsági előírás helyett. Az Air France válaszul azt közölte, hogy biztonsági auditot végez, és szigorítják a képzési kézikönyveket az eljárások betartásával kapcsolatban.

A BEA egy áprilisi incidenst is vizsgált, amelyben az Air France New York-i JFK repülőteréről indult gépe irányítatlanná vált a párizsi leszálláshoz közeledve.