Közélet

Kína is részt vesz az orosz hadgyakorlaton

Emellett ott lesz India, Fehéroroszország és Mongólia is.

Kína is részt vesz abban a hónap végén kezdődő hadgyakorlatban, amelyen a házigazda oroszok mellett India, Fehéroroszország, Mongólia és Tádzsikisztán is képviselteti magát – közölte a Reuters szerint a kínai hadügyminisztérium szerdán.

Az ország részvétele nem tulajdonítható a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzetnek a közlemény szövege szerint. A vosztok (magyarul kelet) hadgyakorlatot még a múlt hónapban jelentette be az orosz vezetés. Azt is elárulták, hogy 

a műveletre augusztus 30. és szeptember 5. között kerül sor, és lesznek külföldi csapatok is a résztvevők között, de hogy mely országokból, azt akkor nem közölték.

Kínai hadgyakorlat
Fotó: AFP

Ezt a hadgyakorlatot legutóbb 2018-ban rendezték meg, ez volt az első alkalom, amikor Kína is részt vett rajta. A mostani kínai közlemény szerint a hadgyakorlat része a folytatódó bilaterális együttműködésnek a két ország között.

A művelet célja a gyakorlati és baráti kooperáció a részt vevő államok seregei között, megerősítve ezzel a stratégiai együttműködést és a közös válaszadást a biztonsági fenyegetésekre – olvasható a közleményben.

Hszi Csin-ping elnöksége alatt Kína egyre közelebb került Oroszországhoz, így a február 24-i, Ukrajnával szemben indított orosz támadás előtti időszakban Peking és Moszkva együttműködésük határtalan voltáról beszélt.  Ennek ellenére 

amerikai tisztviselők nem látják annak a nyomát, hogy Kína segítene a szankciók elkerülésében vagy fegyvereket adna Moszkvának.

Oroszország keleti katona körzete főként Szibériát foglalja magában és a központja a kínai határ közelében található Habarovszk.

 

hadgyakorlat Oroszország Kína
Kapcsolódó cikkek