Japán nemzeti rendőrségének vezetője csütörtökön bejelentette, hogy lemond az Abe Sindzó meggyilkolása utáni felelősségre vonás miatt. Indoklásában úgy fogalmazott, hogy új fejezetre van szükség a szervezet életében és a biztonsági feladatok tekintetében – számolt be a Reuters.

Japan's police chief resigns over former PM Abe shooting
Fotó: Hiroto Sekiguchi / AFP

Nakamura Itaru a legmagasabb pozícióban lévő tisztviselő, aki lemondott a július 8-i merénylet következtében. A szakértői vizsgálat megállapította, hogy az ország nyugat részében fekvő Nara városában tartott kampányrendezvényen a biztonsági intézkedések súlyosan hiányosak voltak.

Az új biztonsági tervünk ellenőrzése során világossá vált, hogy újrakezdésre van szükség. Ehhez elengedhetetlen a szervezet megújítása

– nyilatkozta egy sajtótájékoztatón Nakamura.

A biztonsági szakértők szerint Narában a bevezetett intézkedések elégtelenek voltak.

A testőrök megmenthették volna Abe Sindzó életét azzal, ha pajzsot nyújtanak neki, vagy ha kihúzzák a tűzvonalból az első elhibázott lövés és a második, halálos lövés között eltelt 2,5 másodpercben.

A narai rendőrség vezetője is bejelentette a lemondását.

A merényletet követően több japán tisztviselő – köztük Kisida Fumio miniszterelnök is – elismerték, hogy hiányosságok voltak a biztonsági intézkedésekben a választási kampányrendezvényen.

A Nemzeti Rendőrségi Ügynökség korábbi közleményében arról írt: az egykori miniszterelnök meggyilkolásához az is hozzájárult, hogy a rendőrség nem tett eleget kötelezettségeinek.

A szervezet egy csoportot állított fel a biztonsági és védelmi intézkedések felülvizsgálatára, és a jövőbeli hasonló esetek megelőzésére szolgáló lépések kidolgozására.

A feltételezett merénylőt, akit a lövöldözés után nem sokkal a helyszínen letartóztattak, pszichiátriai kivizsgálásra küldték – írta a japán állami média.