Júliusban 114 448 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, 980-nal több, mint egy hónappal korábban. Ez új rekord, illetve ez volt a második legnagyobb növekedés az egyes országok között – írja a Privátbankár

SAISONSTART IM SCHWEIZERHAUS, Schweizerhaus opens the beer garden for its summer season in Vienna, Austria, on 15 th March 2019. The Schweizerhaus is a Viennese restaurant, rich in tradition, that is inseparably linked with the Prater, a large public area and park in Leopoldstadt, the second district of Vienna, Austria's capital. (Photo by ROLAND SCHLAGER / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Fotó: Roland Schlager / AFP

Németország, Szlovákia, az Orosz Föderáció, az ázsiai és az afrikai kontinens valamelyest több dolgozót adott ebben a hónapban. Számos más ország viszont, Romániától Törökországig, Lengyelországtól Szerbiáig létszámcsökkenést tapasztalhatott. 

Egy év alatt az ukránok száma 5904, míg a magyaroké 7894 fővel növekedett. Ezt egyik ország sem érte utol.

Jelentős volt még a románok létszámgyarapodása éves alapon, 5575 fővel, a horvátoké 5845 és a németeké 5723 személlyel.

az ausztriában dolgozó magyar 
állampolgárok száma
 

Az elmúlt másfél évtizedben Ausztriában öt és félszeresére nőtt a magyar állampolgárok száma. 

A Statistik Austria adatai szerint 2022 elején 94 411 magyar állampolgár élt Ausztriában – írja az osztrák közszolgálati ORF

A Privátbankár cikke szerint az Ázsiából és Ukrajnából érkező munkaerő lassacskán kiszorítja a kelet-közép-európai és balkáni országok munkavállalóinak egy részét. Erre utal, hogy míg erről a két területről sokan kaptak munkát júliusban, addig az úgynevezett új EU-tagok dolgozóinak száma összesen 1252 fővel csökkent. 

A legnagyobb visszaesés Románia polgárainál következett be 2326 fővel, de ha az összes jugoszláviai utódállamot egyben számoljuk, ott is 750, Törökországnál pedig 1050 fős csökkenést láthatunk. Ilyen folyamat a magyaroknál egyelőre nem látszik.