Sikerült megfékezni a napok óta pusztító tüzet a kubai üzemanyagraktárban helyi idő szerint szerdán – közölték az ország hatóságai. Ugyanakkor Daniel Chávez tűzoltóparancsnok szerint a lángok eloltása még napokba telhet, de a tűz terjedésének már sikerült gátat vetni. Most a terület lehűtése következhet.

Az ország északi részén lévő Matanzas kikötőjében péntek este, egy villámcsapás következtében gyulladt ki az üzemanyagraktár. A nyolctartályos létesítményben négy tartály kapott lángra. A füstöt a fővárosból, Havannából is látni lehetett. A tűz tombolásának erejét jelzi, hogy az oltás során egy tűzoltó meghalt, 128-an megsebesültek és tizenhatan eltűntek. A sérültek közül huszan még mindig kórházban vannak.

Fire at Cuban Oil Facility
Fotó: YANDER ZAMORA

A tűz sújtotta tartályokban kubai nyersolaj és importált nehézolaj volt, melyet főként áramtermelésre használnak. Az oltásban Kuba Venezuelától és Mexikótól is kapott segítséget. A lángok jelentős hatást gyakorolnak az áramtermelés nagy részélt kőolaj segítségével biztosító szigetország számára. A kubai nehéz-, dízel- és kőolaj jelentős részét Matanzasban tárolják.

A tűzesetről a kubai állami televízió is beszámolt, a katasztrófát szombat óta pedig élőben közvetítik és Miguel Diaz-Canel elnök is járt a helyszínen. Matanzas kikötője felfüggesztette működését, a hatóságok átterelték a hajóforgalmat más kikötők felé. A tartományi vezetés szerint mintegy 4900 embert elővigyázatosságból kitelepítettek a környékről.

Hétfőn délben a hatóságok bejelentették, hogy leállították az ország legjelentősebb erőművét, amely kevesebb mint egy mérföldre található a tűztől, mert a környéken alacsony volt a víznyomás.