Thaiföld veszélyes fertőző betegségről megfigyelést igénylővé minősíti vissza októbertől a koronavírust, mivel az országban elkezdett stabilizálódni a vírushelyzet – közölte a közegészségügyi minisztérium a Bloomberg beszámolója szerint.

People wait to receive Covid-19 vaccinations at Bang Sue Grand Station vaccination centre in Bangkok, Thailand, on July 6, 2022. BANGKOK POST PHOTO/Varuth  Hirunyatheb
Fotó: Varuth Hirunyatheb / AFP

A lépés eredményeként a Covid – amely jelenleg a pestissel és a himlővel azonos kategóriában van – az influenzával és a dengue-vírussal kerülne egy halmazba, ami Anutin Charnvirakul egészségügyi miniszter szerint reálisabban tükrözi a thaiföldi helyzetet, vagyis az egészségügyi rendszer felkészültségét és a kezelések elérhetőségét.

A hatóságok augusztus elején közölték, hogy Thaiföldön a hónap közepére várhatóan csökken a súlyos covidos megbetegedések és halálesetek száma. Az országban július 1-jén gyakorlatilag feloldották az összes utazási korlátozást, illetve a szabadtéri maszkviselésre vonatkozó előírást.