Nem tisztességes, hogy a Nyugat provokatív intézkedéseket hoz Oroszországgal szemben – így reagált Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán arra a hírre, hogy az Európai Bizottság ársapkát javasol az orosz gázra.

A török elnök belgrádi sajtótájékoztatóján jelentette ki, hogy véleménye szerint a Nyugat hozzáállása nem helyes, mert provokációval nem lehet eredményeket elérni. Az is provokáció, hogy a nyugati országok fegyvereket küldenek Ukrajnába – jegyezte meg. Hozzátette, hogy ha az ukrajnai helyzetet elemezzük, látható, hogy ennek a háborúnak nincsen győztese. 

Az emberéletek elvesztése mellett óriásiak a pénzügyi veszteségek is

– tette hozzá.

Mint mondta, nem úgy tűnik, hogy a háború hamarosan véget érhet. Törökország mindig igyekezett egyensúlyt tartani az Oroszországgal és Ukrajnával fennálló kapcsolataiban – húzta alá Erdogan.

 

Belgrád, 2022. szeptember 7.
Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) az Aleksandar Vucic szerb államfõvel tartott sajtóértekezleten a megbeszélésüket követõen a belgrádi államfõi hivatalban 2022. szeptember 7-én. Erdogan hivatalos látogatáson tartózkodik Szerbiában.
Recep Tayyip Erdogan török elnök  az Aleksandar Vucic szerb államfővel tartott sajtótájékoztatón a belgrádi államfői hivatalban 2022. szeptember 7-én. Erdogan hivatalos látogatáson tartózkodik Szerbiában. 
Fotó: Andrej Cukic / MTI / EPA

Vucic: a szerb–török kapcsolatok aranykorát éljük

Aleksandar Vucic szerb államfő  Recep Tayyip Erdogan török elnökkel való találkozása után hangsúlyozta, hogy Európa már azzal hibát követett el, hogy alulbecsülte Oroszországot, és nem gondolt arra, hogy ha ellenséges lépést tesz vele szemben, akkor Moszkva visszavág, elzárja a gázt.

A két államfő közös sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic arról beszélt, hogy Belgrád és Ankara is azt szeretné, ha a kétoldalú kereskedelmi forgalom elérné az ötmilliárd eurót, 

amire jó esély van, hiszen az áruforgalom a tavalyi esztendőben már meghaladta a kétmilliárdot. Hozzátette, hogy török kollégájával minden fontos témáról tárgyalt, például az ukrajnai háborúról és az energiaválságról is. A szerb elnök szerint az előttünk álló tél hideg lesz, de a következő egyenesen dermesztő. 

Úgy tűnik, senki nem szeretne megoldást. Attól tartok, mindenki a másik oldal vereségét várja, és nem a kompromisszumot keresi. De ha tényleg úgy gondolják, hogy katonai eszközökkel könnyedén legyőzik Oroszországot, akkor számunkra csak az marad, hogy jól felkészüljünk a hideg és a dermesztő télre is

 – mondta a szerb köztársasági elnök.

Aleksandar Vucic arra kérte a török elnököt, hogy segítse Szerbia energiaellátásának a biztosítását a tél folyamán, nyújtson lehetőséget, hogy az áramot Azerbajdzsánból Bulgárián keresztül Szerbiába tudják szállítani. Recep Tayyip Erdogan közölte, Szerbia és Törökország megállapodott abban, hogy kölcsönösen eltörlik az útlevél-kötelezettséget, és a szerb és a török állampolgárok a jövőben személyi igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába és Törökországba. A rendelkezéstől azt várják, hogy az egyébként is jelentős mértékű idegenforgalom a két ország között tovább bővül.