Li Jiaqi, Kína leghíresebb influenszere három hónap távollét után, kedden ismét megjelent a közösségi média felületein – írta meg a Reuters. Li a Tienanmen téri incidens előestéjén egy olyan fagylaltosdobozt reklámozott éppen, ami egy tankot formázott. A live-stream közben az adás egyszer csak megszakadt, a követői pedig nem hallottak róla egészen máig.

Li Jiaqi's poster in Shanghai metro station
Fotó:  Wang Gang / AFP

Li, akit angol néven Austinként is emlegetnek, számos terméket reklámoz a csatornáján, többnyire kozmetikumokat, de akár élelmiszereket is. 

2021-ben majdnem kétmilliárd dollár értékben értékesítette a promóciós termékeit a felületein keresztül. 

Li keddi visszatérésekor technikai okokra hivatkozott, de követői gyanítják, hogy a kínai kormány csaphatott le rá. 1989-ben, június 4-én a kínai hadsereg tankokat küldött egy demokráciapárti tüntetés résztvevői ellen a Tienanmen térre. A pekingi vezetés számára továbbra is érzékeny téma az eset, így a cenzorok igyekeznek blokkolni minden, a tüntetéshez köthető tartalmat. Sokan úgy gondolták, hogy a Tienanmen téren történtek évfordulóján bemutatott tankot formáló doboz bőszíthette fel a cenzorokat.

In this unlocated and undated photo, Li Jiaqi, also known as Austin Li, attends a promotional event.Known as China's 'King of Lipstick,' Austin Li has become a household name among the country's fashionistas in a mere two years. The 27-year-old is China's hottest seller of lipsticks online, wowing both female and male fans with his lipsticks, makeup tips and skincare advice. (Photo by  / Imaginechina via AFP)
Fotó: Li Wenyou

Li kedd esti bejelentkezése nagyjából kétórás volt, és nem volt előre bejelentve. 

A live-stream híre szájról szájra terjedt, és végül nagyjából 30 millió látogatót csődített össze.

Li ismét egy bemutató és reklámozó videóval jelentkezett, 26 terméket mutatott be, amelyekre a nézők licitálhattak. Az áruk gyorsan elfogytak.

Az influenszer nem adott magyarázatot az eltűnésére, és a stúdiója sem válaszolt a Reuters megkeresésére. Li az egyik nagy influenszer Kínában. Riválisát, egy Viya becenévre hallgató streamert korábban 1,34 milliárd jüanra büntették, és bebörtönözték adócsalás miatt. Elemzők szerint a Kínai online értékesítésekben kimutatható visszaesést okoz az influenszerek számának csökkenése.

Kínának kényelmetlen Simpson-epizód nélkül indult el Hongkongban a Disney szolgáltatása

A Simpson család egyik epizódja, amelyben a szereplők a Tienanmen térre látogatnak, egyszerűen hiányzik a Disney hongkongi streamingcsatornájáról – számolt be a The Guardian