Jövő hétfőn magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön. 

ORBÁN Viktor; NEHAMMER, Karl, Bécs, 2022. július 28.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár (j) fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Bécsben 2022. július 28-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Bécs, 2022. július 28.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár (j) fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Bécsben 2022. július 28-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI

Hírügynökségi jelentések szerint Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán azt mondta újságíróknak, hogy

jövő héten találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Aleksandar Vucic szerb államfővel, hogy megvitassák a migráció kérdését. 

Közlése szerint fel akarják venni a harcot a szervezett bűnözés és a csempészet ellen, valamint csökkenteni a nyomást a határokon. 

Orbán Viktor nemrég találkozott Aleksandar Vucic szerb elnökkel, és átvette tőle a Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést a két ország együttműködésének, kapcsolatainak fejlesztése érdekében nyújtott szolgálataiért.

Azt szeretnénk, ha az uniós szankciós politika megváltozna, és észszerűbb alapokra helyeznék

– mondta a kormányfő. Kiemelte: a retorziókról általában biztonságos helyeken döntenek, amelyek messze esnek attól az országtól, amellyel szemben kivetik őket.

Karl Nehammer júliusban fogadta Orbán Viktort. Az osztrák kancellár a magyar kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a szankciók nem hatnak olyan gyorsan, mint azt előzetesen várták, emiatt van némi frusztráció.  

Az osztrák álláspont világos: a gázembargó bevezetése nem lehetséges. Ha gázembargó lenne, akkor borulna a német ipar, amely magával rántaná az osztrák gazdaságot is

 – mondta korábban Karl Nehammer a bécsi sajtótájékoztatón.