Az osztrák álláspont világos: a gázembargó bevezetése nem lehetséges. Ha gázembargó lenne, akkor borulna a német ipar, és magával rántaná az osztrák gazdaságot is – mondta Karl Nehammer a bécsi látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. Az osztrák kancellár és a magyar kormányfő között a vitás kérdések mellett több ponton is egyetértés alakult ki. Nehammer elismerte, hogy a szankciók nem olyan gyorsan hatnak, mint előzetesen gondolták.

Emiatt van némi frusztráció

– mondta, majd hozzátette, kiáll amellett, hogy a szankcióknak jobban kell fájniuk annak, akire kirótták. Az osztrák álláspont az, hogy függetlenedni kell Oroszországtól az energetika terén. Jelenleg 52 százalékon állnak Ausztria gáztárolói, a villamos energiájukat 75 százalékban már nem fosszilis energiából állítják elő. 

ORBÁN Viktor; NEHAMMER, Karl
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benkő Vivien Cher / MTI

Tudomásul vesszük a számunkra kedvezőtlen döntést, és igyekszünk a legkisebb károk mellett végrehajtani

– mondta Orbán Viktor a közös európai fogyasztáskorlátozást firtató újságírói kérdésre. A kormányfő szerint eddig minden szankciós kérdésben meg tudtak állapodni, annak ellenére, hogy számos kérdésben nem értettek egyet, „de eljutottunk a falhoz, ez a gázembargó, s ebben nem vagyunk egyedül”. 

A miniszterelnök jelezte, a magyarok nem szeretik, ha jogot vesznek el tőlük. Szerinte az energiamixet minden ország saját nemzeti hatáskörben állapítja meg. „Ha Brüsszelben beleszólnak, hogy mit kell csinálni a saját energiánkkal, az függetlenül Brüsszel jó vagy rossz szándékától, nem fogja elnyerni a magyarok tetszését” – mondta a miniszterelnök. Szerinte az európai egység az európai tagállamok közös döntésén alapul, amiben a magyarok is benne vannak. Hangsúlyozta, célunk nem az, hogy kibabráljunk az EU-val, ehelyett „hozzá akarjuk tenni a magunkét a közös döntéshez”.

A magyar kormányfő arról is beszélt, az osztrák befektetések nélkül Magyarország nem tartana ott, ahol van, jelenleg kétezer osztrák cég működik Magyarországon. Ezt erősítené Orbán Viktor a továbbiakban is, ezért tartotta fontosnak a megbeszélést, amelyet konstruktívnak nevezett.