„Csak azért nem nevetünk rajta, mert már unjuk; ez egy unalmas vicc, harmadszor vagy negyedszer csinálják, hogy elfogadnak az Európai Parlamentben Magyarországot elítélő határozatot” – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban az Európai Parlament csütörtökön elfogadott, Magyarországról szóló jelentéséről. Mint ismert: az uniós parlament az újabb jogállamisági vitán egy olyan határozatot fogadott el, amely szerint Magyarország már nem tekinthető demokráciának. Erre hivatkozva pedig megfosztanák az országot az uniós források tetemes részétől, több ezermilliárd forintot visszatartva. 

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Orbán Viktor pénteken találkozott Aleksandar Vucic szerb elnökkel, és átvette tőle a Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést a két ország együttműködésének, kapcsolatainak fejlesztése érdekében nyújtott szolgálataiért. Az ezt követő közös sajtótájékoztatón tért ki az európai parlamenti döntésre. Ezzel kapcsolatban megjegyezte:

Először még azt hittük, hogy ennek van jelentősége, de most már csak viccnek tekintjük.

Kifejtette: „az európai baloldal elfoglalta az Európai Parlamentet”, és „a mi egykori pártszövetségünk”, az Európai Néppárt is folyamatosan balra csúszik. A szavazati arányok pontosan mutatják ezt: a jobboldali pártok Magyarország mellett szavaztak, a baloldali pártok meg ellene – magyarázta. Úgy látja, itt nem objektív ítéletalkotásról, hanem pártpolitikai támadásról van szó, amely nem az első Magyarország ellen.

Az elfogadott dokumentum színvonalát pedig egyszerűen csak politikai propagandának vagy pamfletnek minősítjük

– mondta. A miniszterelnök közölte: Magyarországon választások szoktak lenni, kialakul egy parlamenti többség, és ha a többség jobboldali, akkor az nem tetszik a baloldalnak, és „akkor intifádákat rendeznek az Európai Parlamentben”.

Navracsics Tibor: senki ne várja, hogy a bizottság elnöke könnyes szemekkel lezárja a jogállamisági eljárást

Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter Balázs Péter korábbi külügyminiszterrel és EU-biztossal vitázik az unió jövőjéről. Várhatóan szóba kerül az EU-s tárgyalások helyzete. Cikkünk folyamatosan frissül.

A kormányfő szerint az uniónak sokkal inkább a szankciós politikával kellene foglalkoznia, amelynek hatásait elsősorban az európai emberek érzik meg. 

Azt szeretnénk, ha az uniós szankciós politika megváltozna, és észszerűbb alapokra helyeznék

– mondta a kormányfő. Kiemelte: a szankcióknak az a természetük, hogy általában olyan helyeken döntenek róluk, amelyek biztonságosak, és messze esnek attól az országtól, amellyel szemben kivetik őket.

„Könnyű szankciós politikát csinálni Párizsból, Brüsszelből, Madridból, de talán még Berlinből is” – fogalmazott, hozzátéve: „Mi azonban a szankcionált országhoz, Oroszországhoz közelebb vagyunk.” Úgy vélte, aki közelebb van, „mindig többet is szenved”, ezért semmi meglepő nincs abban, ha a magyar nézőpont radikálisan eltér a brüsszelitől. Ráadásul szankciót az erős szokott kivetni a gyengébbel szemben, de most „mi, európaiak, akik energetikai törpék vagyunk, vetünk ki szankciót egy energetikai óriással szemben”, ami teljesen szokatlan jelenség a történelemben – magyarázta.

A kormányfő hangsúlyozta: „Nekünk nagyon komoly károkat okoznak ezek a szankciók, ezek nekünk rosszak, fájdalmasak, rengeteg pénzbe kerülnek, és azzal fenyegetnek, hogy a sikereink egy tekintélyes részét, amit az elmúlt tíz évben elértünk, felemésztik.” Ugyanis azzal, hogy az energia ára az égbe szökött, „a külkereskedelmi mérlegünk elromlik, és akkor elromlik a fizetési mérleg is” – mutatott rá. Közölte: az a szankció, amit ma a nyugatiak kitaláltak, nem szolgálja Magyarország érdekét, sőt rendkívül súlyos veszedelmet jelent a számunkra. Az egészben pedig az a leginkább aggasztó, hogy „miközben megyünk bele az egyre súlyosabb gazdasági válságba”, teljesen nyilvánvaló, hogyha a szankciókat hatályon kívül helyeznék, a helyzet azonnal javulna – vélekedett. Hozzáfűzte: tehát nemcsak arról van szó, hogy „egy nagy, fájdalmas intézkedéssorozatot szenvedünk el”, hanem, hogy egyetlen mozdulattal ezt vissza lehetne csinálni.

Orbán Viktor kijelentette: ezért mindig amellett fog érvelni, hogy olyan szankciókat ne alkalmazzon az amelyek itt, Közép-Európában jobban fájnak, mint annak, akivel szemben alkalmazzák.

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

A kitüntetés átvételekor Orbán Viktor arról beszélt, hogy az elismerést biztatásnak tekinti azért, amit ezután fog tenni a magyar–szerb barátság érdekében. Már Széchenyi István is megállapította, hogy Szerbia és Magyarország érdeke olyan szorosan összefonódik, hogy barátokká kell lenniük, amikor tehát a mostani magyar kormány a szerb–magyar barátságért dolgozik, egy nagyon régi magyar felismerést teljesít – hangsúlyozta. Kijelentette: Magyarország egy olyan ország, amelynek Szerbiával barátságban kell lennie. Van egy közös ügyük is, együtt kell megvédeniük Európa déli kapuját, ez egyszerre küldetése és felelőssége a két országnak – mondta a kormányfő.