Míg 2019-ben az Union Biztosító átlagosan körülbelül 150 ezer forintot fizetett ki azoknak, akikkel valamilyen baj történt a nyaralás alatt, addig az idei szezonban már a negyedmillió forintot is elérheti a külföldön betegség vagy baleset miatt orvosi kezelésre szoruló vagy például a poggyász eltűnése, esetleg az autó meghibásodása miatt anyagi kárt szenvedő ügyfelek ellátásának és kártérítésének átlagos költsége – derül ki a biztosító blogján megjelent cikkből.

nyaralás, betegség
Fotó: Shutterstock

A biztosítónál idén eddig több mint 50 ezren kötöttek utasbiztosítást, átlagosan tíz napra, 15 700 forintos díjért. 

Az Union szerint a magyarok körében továbbra is Horvátország, Görögország és Olaszország vezeti a népszerűségi listát, de egyre többen mennek hazánkból Bulgária, Törökország és Montenegró tengerpartjaira is. A biztosítóhoz a legsűrűbb nyári időszakban heti több száz kárbejelentés érkezik az ügyfelektől. 

Idén nyáron a biztosító a bajba jutott ügyfeleinek 51 százaléka valamilyen egészségügyi probléma kapcsán vette igénybe utasbiztosítását, a szerencsétlenül járt utazók 15 százaléka pedig baleset miatt tárcsázta a biztosító segélyvonalát. 

Az autós nyaralások számának növekedésével megnőtt a gépkocsik meghibásodásával kapcsolatos bejelentések aránya is: ezek az összes káresemény 11 százalékát tették ki, míg az Union által kifizetett összegek nagyjából tizede kapcsolódott a koronavírus-járványhoz: Covid-fertőzés (vagy annak gyanúja) miatt a biztosító káreseményeként átlagosan 290 ezer forintot fizetett ki útlemondás-védelemre ezen a nyáron. 

„Egy ügyfelünk egy közel-keleti országban szervezett terepjárós túrán szenvedett súlyos sérülést, ami miatt térítettük a külföldi, több mint tízmillió forint értékű műtétjét. 

Azonban már egy ennél sokkal kisebb probléma, például egy lázzal és hasi görcsökkel járó rosszullét kórházi ellátása is 800 ezer forintba került nemrég – mondta Szabó Tamás, az Union Biztosító utasbiztosítási üzletágának vezetője. – Egzotikus utazásokon nagyon gyakori a rovarcsípés, a majomharapás vagy a kígyómarás okozta káresemény. Egy-egy ilyen helyi ellátás (a tetanusz, a kórházi kezelés és az antibiotikum) akár 100 ezer forintba is kerülhet” – teszi hozzá.

nyaralás, poggyász
Fotó: Andreas Arnold / AFP

2022 nyarán a járattörlések miatt utasok tömegei rekedtek a világ különböző repülőterein. Ugyanilyen gyakori az is, hogy a turista ugyan megérkezik, a csomagja azonban elkeveredik útközben. 

Ha eltűnik vagy megrongálódik a bőrönd vagy az abban szállított holmik, a biztosító egy adott keretig téríti a személyes tárgyak értékét, míg a csomagok 6 vagy 12 órán túli késése esetén fizetheti például a piperecikkek, egy fürdőruha vagy egy váltás ruha beszerzését. Ha pedig a járattal akad probléma, általában a többletköltséget – például a szállást és az étkezést – állja. 

Külföldön még nagyobb problémákat okoz, ha ellopják az iratokat vagy az úti okmányokat. Ilyenkor a helyi magyar konzulátushoz kell fordulni: az útlevél vagy a személyi igazolvány ellopásának vagy elvesztésének bejelentése után a konzul állítja ki az ideiglenes hazatérési engedélyt. A biztosítóra ebben az esetben is érdemes gondolni, hiszen térítheti a konzulátusra utazás költségét, és fizetheti a konzul által kiállított, ideiglenes úti okmány díját.