Néhány hónap múlva újra a Facebook közönsége elé léphet Donald Trump bukott amerikai elnök, aki még az elveszített elnökválasztást követően, a Capitolium 2021. januári ostroma során tanúsított megkérdőjelezhető magatartása miatt tiltottak ki a közösségi médiafelületről.

Donald Trump’s first public rally since leaving the White House A supporter shows off her Trump paraphernalia during a Trump campaign-style rally in Wellington, Ohio, June 26, 2021. - Modzelewski said he’s a "Trump Believer" meaning, "I want freedom and I don’t want to be bound by the democratic party." Donald Trump held his first big campaign-style rally since leaving the White House, giving a vintage, rambling speech Saturday to an adoring audience as he launched a series of appearances ahead of next year's midterm elections.The former president, who has been booted from social media platforms and faces multiple legal woes, has flirted with his own potential candidacy in 2024, but in the 90-minute address at a fair grounds in Ohio he made no clear mention of his political future, even when the crowd chanted "four more years! four more years!" (Photo by STEPHEN ZENNER / AFP)
Fotó: Stephen Zenner / AFP

Az eredetileg két évre szóló kitiltás 2023 elején jár le, így akár már jövő januárban feloldhatják a volt elnökre vonatkozó Facebook-tilalmat – erről Nick Clegg, a Meta Platforms – a Facebook anyacége – globális ügyekért felelős elnöke beszélt egy interjúban a MarketWatch beszámolója szerint.

A korlátozás visszavonásáról azt követően dönt majd a vállalat, hogy egy szakértői csoporttal megvitatja, milyen kockázatok és esetleges károk származhatnak a sajátos nézeteket valló, egyedi stílusban kommunikáló, 76 éves multimilliárdos politikus-üzletember rehabilitálásának az online térben.

Ha azt látjuk, hogy olyan tartalom van a platformunkon, amely valós fizikai károkat okozhat, akkor egyértelmű felelősségünk, hogy fellépjünk ellene

 – nyomatékosította Clegg a Semafor hírportálnak.

Trumpot 2021. január 7-től kezdődően két évre tiltotta ki a Facebook saját, valamint az ugyancsak a médiaóriáshoz tartozó Instagram-felületéről, hozzáférését pedig ezt követően is csak bizonyos feltételek teljesülése mellett állítják vissza.

Az Egyesült Államok 45. elnökét a 2020-as elnökválasztáson elszenvedett vereségét követő hónapokban a Facebook mellett több más közösségi médiaplatformról, köztük a Twitterről és a Snapchatről is kitiltották a választók félretájékoztatása és a capitoliumi lázadásról szóló posztjai miatt, melyekben a Trump-párti szélsőségesek egyértelmű elítélése helyett sokkal inkább megértést tanúsított az elkövetőkkel szemben.