Adózási és külföldiek számára végzett lobbitevékenységekkel kapcsolatos szabálysértések, hamis állítások és egyéb okok miatt emelhetnek szövetségi vádat Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden ellen hamarosan.

Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Noha júliusban a hírek szerint a Hunter ügyeit vizsgáló vádesküdtszék megbízatása vádemelés nélkül lejárt, a még Donald Trump által kinevezett delaware-i körzeti ügyész, David Weiss 2018 óta tartó nyomozása vádalku esetében aktív vádesküdtszék nélkül is emelhet vádakat.

Az amerikai igazságügyminisztérium egy volt dolgozója szerint a nyomozásra vonatkozó figyelem kiújulása arra utalhat, hogy küszöbön áll az ügy valamifajta feloldása a képviselőházi többség várható republikánus megszerzése előtt. 

A republikánusok azt ígérik, hogy a többség birtokában vizsgálatot indítanának Hunter Biden ellen, és a kongresszusi idézésekkel sem fukarkodnának.

Weiss szóvivője arról nem kívánt nyilatkozni, hogy hívtak-e össze új vádesküdtszéket. Azt azonban lehet tudni, hogy a nyomozásról tájékoztatták Merrick Garland igazságügyi minisztert és helyettesét, Lisa Monacót.

Az elnök fia ellen különböző adójogszabályok megsértése, külföldiek számára végzett lehetséges lobbitevékenység, az ezzel kapcsolatos szabályok áthágása és hamis információk nyújtása miatt emelhetnek vádat. Ez utóbbi egy fegyver vásárlásához kapcsolódhat. A kérdéses lőfegyvert 2018-ban Hallie Biden dobhatta ki a szemétbe egy iskolához közel. Hallie Biden az elnök néhai fiának, Beau Bidennek az özvegye, aki ebben az időben Hunterrel járt.

A vásárlásról szóló dokumentumok szerint Hunter nemmel válaszolt arra a kérdésre, amely a kábítószer használatáról szólt, noha a haditengerészettől 2014-ben pozitív kokaintesztje miatt kellett távoznia.

Az adózási és lobbiszabályok megsértésével kapcsolatos nyomozást a Fox News információi szerint részben úgynevezett gyanús aktivitásról szóló jelentések indították be. Ezek Kínához és más külföldi államokhoz köthetők. Az ilyen jelentéseket a pénzügyi szolgáltatók szokatlan pénzmozgások esetén nyújtják be, ám nem feltétlenül utalnak jogsértésekre. 

Ám utalhatnak pénzmosásra vagy adócsalásra is.

Az adózási kérdésekkel kapcsolatos vizsgálatot Hunter Biden is elismerte a 2020-as elnökválasztás utáni hetekben közzétett közleményében. Joe Biden pedig többször is úgy nyilatkozott, hogy nem szokott Hunterrel annak üzleti ügyeiről beszélni.