A digitalizációs technológia fejlődésével a világ is megváltozott: az elmúlt évtizedekben a katonai ipar vezette az innovációt, és annak vívmányai terjedtek el a civil világban, mint a GPS vagy az internet – jelentette ki a honvédelmi miniszter az Infotér Konferencia Space & Defense elnevezésű nulladik napján tartott előadásában kedden Balatonfüreden.

Ma már nemcsak a katonai kutatóintézetekben történnek a fejlesztések, hanem a startupok is betörnek a katonai világba a digitalizáció lehetőségeinek köszönhetően

– hangsúlyozta a politikus.

20221011 Nyíregyháza 

Farkas Sándor alezredes négy alkalommal vett részt Afganisztában a tartományi-újjáépítési csoport védelmi munkáiban.

Fotó: Gazdag Mihály GM
Kelet-Magyarország
Fotó: Gazdag Mihály / Kelet-Magyarország 

A honvédelmi miniszter előadásában elmondta, hogy a NATO-csatlakozást követő évtized végére egy leszerelt, eszközeitől megfosztott, professzionálisnak mondott, de létszámában igen csekély, tartalékosok nélküli haderő állt rendelkezésre. Kiemelte, hogy a kormányváltás után elölről kellett kezdeni egy valódi, erős és ütőképes haderő felépítését. A haderőfejlesztési program alapvetően NATO-kompatibilis eszközöket jelent a katona egyéni felszerelésétől a harci eszközökig az európai védelmi iparra építkezve – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Kitért arra is, hogy Magyarország már a azon országai között van, amelyek elérik a két százalékát a védelmi kiadásokban,

és messze nem tart itt minden NATO-tagország. Azonban a térségünk biztonsági helyzete miatt úgy tűnik, már ennél a két százaléknál is többet kell fordítani a védelmi területre – jelentette ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a haderőfejlesztés lépései közt említette az eszközbeszerzést, a védelmi ipar összeszerelési és gyártási kapacitásának megteremtését, valamint a digitális eszközök összefogását egységes rendszerbe. 

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Szorgalmazta a dróntechnológia fejlesztését, mint új innovációs területet, és beszélt az űrtechnológia jelentőségéről is, amely például a földmegfigyelés lehetőségét nyitja meg. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a konferencián jelentette be, hogy hamarosan létrejön a Védelmi Innovációs Kutatóintézet a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeként,

amely az innovációs ökoszisztémába katonai oldalról lép be. A kutatóintézetet Porkoláb Imre vezeti miniszteri biztosként, aki kedden vette át tábornoki kinevezését. A konferencián a honvédelmi miniszter előadását megelőzően Ferencz Orsolya a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa jelezte, hogy a kormány elkötelezett az űrszektor fejlesztésében.

Kiemelte, hogy Magyarország űrstratégiáját 2021-ben fogadták el, és ennek része a magyar kutatóűrhajós misszió, az önálló műholdprogram, valamint a földi vevőállomások és a tesztelőkörnyezet fejlesztése. Kovács Árpád a Költségvetési Tanács elnöke előadásában arról beszélt: a globális űripart a gazdasági válság és a háború sem vetette vissza, sőt dinamikus fejlődés jellemzi. A növekvő tőkebefektetés pedig a feltörekvő aliparágakban is megjelenik – tette hozzá. Az Infotér Konferenciát tizenharmadik alkalommal rendezi az Informatika a Társadalomért Egyesület keddtől csütörtökig Balatonfüreden.