Megtartotta alakuló ülését az új összetételű katalán autonóm kormány, miután a kinevezett hét új tárcavezető letette hivatali esküjét kedden Barcelonában. Az új kormány egész Katalóniáért, a tartomány minden egyes polgáráért fog dolgozni – hangsúlyozta Pere Aragonés tartományi elnök, aki az egység megerősítését és nagy konszenzusok elérését nevezte meg a kabinet céljai között.

Az elsődleges feladatokról szólva kiemelte a gazdasági válság sürgős kezelését, a klímaváltozás elleni harcot, az egyenlőtlenségekkel szembeni küzdelmet, valamint annak elérését, hogy megoldják a spanyol állammal fennálló konfliktust, és a katalánok szabadon dönthessenek jövőjükről. A kormányt azután alakították át, hogy az autonóm spanyol tartományt 2021 májusa óta vezető katalán függetlenségi koalíció kisebbik pártja kilépett a kabinetből.

A tagság nem akar egy olyan kormányban részt venni, amely nem halad a függetlenség felé

– indokolta a hétvégén tartott belső szavazáson született döntést a Junts per Cat (Együtt Katalóniáért).

A voksolást azért rendelték el, mert Pere Aragonés bizalomvesztésre hivatkozva a múlt héten leváltotta helyettesét, Jordi Puignerót, akit az Együtt Katalóniáért delegált a posztra. Az Esquerra Republicana de Catalunya (Katalán Köztársasági Baloldal) párt mostantól önállóan, kisebbségben folytatja a kormányzást, a kabinet hét új tagja függetlenként csatlakozik, de többen közülük a régió Spanyolországtól való elszakadását nem támogató szociáldemokrata pártok (Convergencia, PSC, Podem Catalunya) tagjai voltak korábban. 

A Katalán Köztársasági Baloldal és az Együtt Katalóniáért kormányzati együttműködése, amelyet az utóbbi időszakban növekvő véleménykülönbségek és kölcsönös bizalmatlanság jellemzett, 12 év után szűnik meg.

Eltérő a két párt megközelítése a függetlenné válás útjával kapcsolatban is; a hatalmon maradó Katalán Köztársasági Baloldal szerint feltétlenül meg kell egyezni a spanyol állammal egy érvényesnek tekintendő függetlenségi népszavazás megrendezéséről. Az új régiós kormány előtt álló első kihívás a tartomány jövő évi költségvetési tervezetének elfogadtatása a helyi parlamenttel, ahol 33 mandátummal rendelkezik a 135 képviselői helyből.