Megérkeztek Fehéroroszországba a Moszkva és Minszk által létrehozott közös katonai egység első orosz katonái – közölték szombaton a helyi hatóságok, miután a héten bejelentették az ország határainak az ukrán fenyegetéssel szembeni védelmére hivatott erő megteremtését.
 

Fotó: AFP

A fehérorosz védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a regionális katonai egységet alkotó orosz katonák első szerelvényei és konvojai megérkeztek, de nem közölte az oda telepített orosz katonák számát. Képeket tett közzé a vonatokról és teherautókról, valamint az orosz katonákról, akiket népviseletbe öltözött nők üdvözöltek kenyérrel és sóval a kezükben, ami a szláv vendégfogadás hagyománya.
 

Fehéroroszország kitart amellett, hogy ez a haderő pusztán védelmi célokat szolgál, és a határait hivatott biztosítani.


Fehéroroszország, amely Oroszország szövetségese az ukrajnai konfliktusban, már a háború elején átengedte a területét az orosz hadseregnek céljai megvalósításához, de a fehérorosz hadsereg eddig nem vett részt az ukrán területen folyó harcokban.
Minszk azt állítja: nem gondolkodik azon, hogy az orosznál jóval kisebb hadserege az oroszokkal vállvetve harcoljon Ukrajnában.

Putyin: Európának tisztelnie kell Moszkvát és Minszket

Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és Fehéroroszországhoz – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.