Bár sokan úgy tartják, hogy a nyári turistaáradat idején érkezik a legtöbb rosszul viselkedő turista a látványosságokhoz, a nyári szezon lezárulta után is előfordul, hogy egy-egy vendég szinte felbecsülhetetlen károkat okoz valamilyen műtárgyban. Ez történt a napokban a Vatikánban is, ahol egy turista két ókori római szobrot tört darabokra – írta meg a CNN.

Italy lazio rome vatican city unesco vatican museums chiaramonti museum dedicated to
Fotó: Olart Fabien / Hemis.fr

A szomorú eset a Vatikáni Múzeumokhoz tartozó Chiaramonti Múzeumban történt szerdán, ahol körülbelül ezer ókori szoboralkotás található. A kiállítást a világ egyik legszebb római kori portrékollekciójaként tartják számon. Több alkotás jövője azonban kérdésessé vált egy feldühödött turista miatt.

Az Il Messaggero című napilap szerint egy amerikai férfi nagyon szeretett volna találkozni Ferenc pápával.

Amikor azonban közölték vele, hogy erre nem lesz lehetősége, dühében felkapott és földhöz vágott egy római mellszobrot.

Tette után üldözőbe vették, de menekülése közben egy másik műalkotást is felborított.

A két szobrot a házon belüli javítóműhelybe vitték állapotfelmérésre. Bár mindkettő körülbelül 2000 éves, szakértők szerint inkább másodlagos műalkotásnak számítanak, mint híresnek. A La Repubblica beszámolója szerint az egyik mellszobor elvesztette az orrát.

A Vatikáni Múzeumok szóvivője az eset kapcsán elmondta, hogy a szobrokat ledöntő személyt a vatikáni rendőrség elfogta, majd átadták az olasz hatóságoknak.

Az idei nyár Rómában egyáltalán nem volt mentes a műemlékrongálásoktól.

Júliusban egy kanadai turistát füleltek le, aki a nevét véste bele a Colosseum falába. A Spanyol lépcsőt sem kímélték a városba érkező külföldiek. Amerikai látogatók rollerekkel mentek keresztül rajta, majd lehajigálták a járműveket róla, egy szaúd-arábiai turista pedig Maseratijával hajtott le az ikonikus építményről.

Száműzik a szabálytalan e-rollerezőket az olasz fővárosból

Rómában egyre több balesetet okoznak az elektromos közlekedési eszközök.